Naleśniki – przepis bazowy
200g mąki pszennej
280ml zimnego mleka
250ml zimnej wody
2 jajka średniej wielkości
2 łyżki oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru (może być z wanilią)
pół łyżeczki soli
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, włożyć do niej mieszadła zamontowane w mikserze.
W drugiej misce wymieszać mleko z wodą, mąkę zacząć lekko miksować i cały czas to robiąc, stopniowo wlewać płyn (by nie zrobiły się grudki), kiedy masa będzie jednolita wbić jajka po jednym, wlać olej i dodać cukier, całość zmiksować do momentu powstania gładkiej masy, ale uważać, by się nie spieniła.
Odstawić ciasto na przynajmniej 30 minut, by się zawiązało.
Po tym czasie smażyć naleśniki na teflonowej lub ceramicznej patelni bez oleju (olej jest w cieście)- można ewentualnie przetrzeć patelnię tłuszczem przed pierwszym smażeniem. Patelnia musi być mocno rozgrzana.
Pierwotna receptura pochodzi z książki „Kuchnia polska” Reader’s Digest, ale przepis został przeze mnie zmodyfikowany na przestrzeni lat.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!