//

Naleśniki – przepis bazowy

Naleśniki są wspaniałym, uniwersalnym daniem, nadającym sie zarówno do podania z dżemem, jak i ostrym sosem, a także do zrobienia enchillades czy krokietów... Możliwości jest nieskończenie wiele, jednak nie każdy naleśniki potrafi zrobić, a zrobić smaczne naleśniki to już sztuka. Przepisu używam już od bardzo dawna i to mnie mama zawsze zatrudnia do smażenia naleśników :) Ten przepis na naleśniki jest zdecydowanie moim ulubionym i zawsze powstaje, kiedy mamy ochotę na naleśniki z dżemem, owocami, czy innymi dodatkami. Nadają się też nieźle na krokiety, ale są bardzo delikatne i trzeba uważać, by przy zawijaniu nie pękały - nie nakładać za dużo farszu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
65


200g mąki pszennej
280ml zimnego mleka
250ml zimnej wody
2 jajka średniej wielkości
2 łyżki oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru (może być z wanilią)
pół łyżeczki soli





Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, włożyć do niej mieszadła zamontowane w mikserze.

W drugiej misce wymieszać mleko z wodą, mąkę zacząć lekko miksować i cały czas to robiąc, stopniowo wlewać płyn (by nie zrobiły się grudki), kiedy masa będzie jednolita wbić jajka po jednym, wlać olej i dodać cukier, całość zmiksować do momentu powstania gładkiej masy, ale uważać, by się nie spieniła.

Odstawić ciasto na przynajmniej 30 minut, by się zawiązało.

Po tym czasie smażyć naleśniki na teflonowej lub ceramicznej patelni bez oleju (olej jest w cieście)- można ewentualnie przetrzeć patelnię tłuszczem przed pierwszym smażeniem. Patelnia musi być mocno rozgrzana.

 

Pierwotna receptura pochodzi z książki „Kuchnia polska” Reader’s Digest, ale przepis został przeze mnie zmodyfikowany na przestrzeni lat.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki – przepis bazowy