//

Naleśniki z nadzieniem ruskim


Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Naleśniki:
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50ml oleju
3 jaja (średniej wielkości)
350ml mleka (w temp. pokojowej)
300ml wody (w temp. pokojowej)

Nadzienie:
600g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
250g twargu (u mnienpółtłusty)
100g białej cebulki
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki soli
1/2 - 1 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu

Ponadto:
50g białej cebulki
1 łyżka oleju





Do miski przesiac mąkę, dodać proszek, sól i cukier i dokładnie wymieszać.

W misce roztrzepać jajka z olejem, odstawić. Do mąki wlać mleko i całośc dokładnie zmiksować, wlać wodę, dodać roztrzepane jajka i całość zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić całość na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie smażyć naleśniki na suchej patelni (można przed pierwszym naleśnikiem przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju).

Ziemniaki obrać, ugotować w mocno osolonej wodzie i odcedzić, całkowicie wystudzić. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na złoto na oleju, odstawić.

Twaróg i ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę, dodać cebulkę, całość posolić, dodać dużą ilość czarnego, świeżo mielonego pieprzu i wymieszać na jednolitą masę. Z farszu nabierać masę łyżką i nakładać na brzeg naleśnika, zawijać.

Wersja I: Naleśniki można podgrzać na maśle, oleju lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Cebulkę posiekać i odsmażyć na oleju na złoto i okrasić nią naleśniki.
Wersja II: Można przygotować beszamel, ułożyć zawinięte naleśniki w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i posypać serem tartym, po czym zapiec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki z nadzieniem ruskim
  • Naleśniki z nadzieniem ruskim
  • Naleśniki z nadzieniem ruskim