Naleśniki żytnie

Zdrowe i bardzo smaczne. Takie naleśniki wymyśliłam, gdy miałam w szafce dość duży zapas żytniej mąki. Co prawda nie była to mąka razowa, ale ważne, że nie była biała, pszenna. Do smaku tych naleśników z pewnością trzeba przywyknąć, tak jak do wyszystkich wyrobów z ciemnych mąk, ale z dżemem lub innymi dodatkami smakują po prostu wyśmienicie. Na początku naleśniki trochę mi się rozrywały, ale w takim wypadku trzeba dodać trochę więcej mąki, wymieszać i dodać więcej oleju na patelnię, na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki powinny grzecznie i równomiernie się smażyć.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
45


200g mąki żytniej typ 750
200ml mleka
450ml wody
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego (dodaję do ciasta i wtedy nie smażę na oleju, są mniej tłuste i lżejsze)





Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać olej i pozostałe suche składniki, zacząć miksować i stopniowo wlewać mleko, zmiksować na gładką masę, dolać całą wodę i całość jeszcze raz chwilę miksować.

Odstawić ciasto na 10 minut, w tym czasie nagrzać bardzo mocno patelnię, delikatnie posmarować ją ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju.

Smażyć dość cienkie naleśniki.

naleśniki kolorowe



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki żytnie
  • Naleśniki żytnie