Nalewka brzoskwiniowa



2 kg brzoskwiń
1 kg cukru
1l wódki
250ml spirytusu
2 pestki z brzoskwiń

Brzoskwinie umyć, nie obierać, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki, wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem, pozostawić na noc w ciepłym miejscu.
Następnego dnia wlać wódkę i spirytus, wrzucić rozgniecione pestki (tak, aby gorzki migdał był osobno, ale też je trzeba dodać!). Zamknąć słój i odstawić w ciepłe miejsce na około miesiąc. W tym czasie należy zawartość od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką.
Po miesiącu nalewkę przecedzić i zlać do butelek i odstawić na co najmniej 5 miesięcy, oczywiście najlepiej, jeśli stoi jak najdłużej.
Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!