Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach to jedno z najprostszych ciast, z jakimi się w życiu spotkałam - pierwszy raz zobaczyłam je na blogu Judi "Sweet Escape Into Kitchen". Może to właśnie jego prostota sprawiła, że gdy zrobiłam je pierwszy razem po prostu mi nie wyszło. Być może zaowocował brak cierpliwości, albo próba wycwanienia się i zrobienia masy w Thermomixie (wydaje mi się, że po prostu nie ogarnął takiej ilości) - ciasto miało mączny smak, słabo stężało, a na dodatek zaraz po wlaniu do blachy przykryłam całość folią, przez co krakersy zaparowały i zrobiły się nieapetyczne. Tym razem naniosłam poprawki na swoje poczynania :) to ciasto musiało się udać, bo robiłam już wcześniej niemal identyczne - rafaello na krakersach i wyszło świetne. I tak, to też wyszło świetne :) biorąc na wzgląd moją wcześniejszą porażkę, opisałam Wam dokładnie proces przygotowania masy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 21
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


1-2 paczki słonych krakersów, prostokątnych (u mnie na blachę 24x35 weszło około 45 na dwie warstwy)

3 żółtka
2 jaja (w oryginale tylko 4 całe jaja, ale akurat miałam żółtka z innego ciasta)
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (takiego na 500ml mleka)
laska wanilii
150g białego cukru
150g masła (82% tł.)
1250ml mleka





Blachę 24x36cm wyłożyć folią spożywczą – spód i boki (dobrze, gdyby to była blacha z wyjmowanym dnem), a spód wyłożyć ciasno krakersami – gdyby został jakiś margines odstępu, należy dociąć krakersy tak, by cały spód był zakryty.

W garnku z szerokim dnem (o poj. 2,5-3l) zagrzać 1 litr mleka z cukrem i masłem oraz przekrojoną laską wanilii i wydrążonymi z niej ziarenkami. W innym naczyniu roztrzepać jajka, wlać pozostałe 250ml mleka, wymieszać i roztrzepać całość z mąkami i budyniem tak dokładnie, by nie zostały żadne grudki.

Kiedy masa w garnku zacznie wrzeć, wyjąć laskę wanilii, wlewać masę mączną, energicznie mieszając trzepaczką, podgrzewać masę na średnim ogniu, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Gotować masę 10-15 minut, aż mocno zgęstnieje i straci mączny smak – wymaga to ciągłego mieszania, ale warto, po ugotowaniu zdjąć z ognia i jeszcze chwile mieszać.

Gorącą masę wylać powoli na krakersy, wyrównać wierzch i ułożyć na nim drugą warstwę krakersów. Ciasta nie przykrywać, wstawić do lodówki lub w zimne miejsce na co najmniej 5 godzin, by masa dobrze stężała, a krakersy zmiękły.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis znalazłam u Judi na jej blogu „Sweet Escape Into Kitchen” (oryginalny ze „Śladami Słodkiej Babeczki„).

Zobacz też rafaello na krakersach:
rafaello na krakersach2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Napoleonka na krakersach
  • Napoleonka na krakersach