Niezwykłe ciasto marchewkowe

Marchewkowe ciasto czy muffiny od dawna nie są mi obce - robiłam je już wiele razy, w różnych wydaniach i na różne okazje. Tym razem jednak trafiłam zupełnie przypadkiem na ten przepis i zaintrygowała mnie wściekle pomarańczowa, marchewkowa polewa - krem z mascarpone i śmietanki również jest mi dobrze znany, ale okazało się, że ten właśnie krem, że wilgotne, aromatyczne, marchewkowe ciasto i ta szalona polewa stworzyły zestaw idealny :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 kawałków
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
90


Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

Krem:
200g słodkiej śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Polewa:
500ml soku marchewkowego (takiego gęstego, z kartonika lub butelki)
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500ml mleka)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej





Ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, blachę 23x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę – mikserem na najwyższych obrotach. Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem. Cały czas ubijając masę jajeczną, wlewać na przemian olej i wsypywać mieszankę mączną, aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Marchew mocno odcisnąć z soku, dodać ją do masy i dokładnie połączyć, delikatnie mieszając. Wylać masę do przygotowanej formy, wstawić ciasto do piekarnika i piec 50 minut – w połowie pieczenia można blachę obrócić, by ciasto równo się upiekło. Upieczone ciasto zostawić w uchylonym piekarniku na ok. 20 minut, po czym wyjąć z blachy na kratkę, by przestygło.

Masa:
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, wlać śmietankę do wysokiego naczynia i ubić ją na sztywną pianę, wmieszać cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto przekroić w poprzek, tworząc dwa blaty. Na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać, położyć wierzchni blat i lekko docisnąć.

Polewa:
W garnku zagrzać 250ml soku, w pozostałej części soku rozpuścić proszek budyniowy, wlać masę do wrzącego soku i gotować, cały czas mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić polewę na parę chwil, by przestygła i stężała, wymieszać ją od czasu do czasu. Przestudzoną polewę wyłożyć na wierzch ciasta, równo rozsmarować, ciasto schłodzić do czasu podania.

Przepis na ciasto znalazłam na blogu Mała Cukierenka.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Niezwykłe ciasto marchewkowe
  • Niezwykłe ciasto marchewkowe
  • Niezwykłe ciasto marchewkowe