Nocne bułeczki
750ml mąki pszennej (3 szklanki)
40g świezych drożdży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru kryształu
125ml ciepłej wody
125ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
80ml oleju
Wieczorem:
Drożdże rozkruszyć do miseczki i zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż całkiem się rozpuszczą i będą płynne. Do miski przesiać mąki, dodać olej, mleko, wodę i sól, po czym na końcu dodać rozczyn drożdżowy, całość wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto przez około 5 minut.
Położyć ciasto na blacie, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 5 minut, po czym zagnieść ciasto przez kolejne 3 minuty. Ciasto włożyć do nasmarowanej olejem miski, zakryć całość folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
Rano:
Wyłożyć ciasto na blat i podzielić je na 12 części, z każdej uformować kuleczki, ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 200 stopni, a bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 30 minut – kiedy zauważymy, że urosły, smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, sezamem lub siemieniem lnianym, można dodatkowo naciąć.
Piec bułeczki 20-25 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wyjąć z piekranika i wystudzić na kratce.
Przepis znalazłam na blogu „Tak sobie pichcę…„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!