Odwrócone ciasto z malinami

Wilgotne, ciężkie, słodko-kwaśne, z przegryzającą sie słodyczą cukru trzcinowego i kwasotą malin... ciasto idealne! Powiem szczerze, że jeśli chodzi o ciasta, to zdecydowanie lubię czuć w nich smak cukru trzcinowego, niż białego buraczanego. No i cukier trzcinowy jest o wiele mniej słodki, a ciasta zyskują piekny, rumiany kolor. Tak, odwrócone ciasto z malinami to świetna propozycja na podwieczorek z herbatką.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9 kawałków
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
40


Ciasto:
100g masła
100g cukru trzcinowego
1 łyżka wody
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja

Owoce:
ok. 100g malin
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej





Nastawić piekarnik na 170 stopni, foremkę (u mnie 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnuszka włożyć masło, wodę i cukier i zacząć podgrzewać. Na dnie formy wysypać równą warstwą przygotowany do owoców cukier trzcinowy, poukładać maliny tak, by stanowiły równą warstwę i oprószyć je mąką ziemniaczaną.

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól, wbić też jajka. Kiedy cukier w maśle się rozpuści, zacząć miksować mąke z jajami i wlewać gorącą masę, cały czas miksując, do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto wylać na maliny i wstawić całośc do piekarnika.

Piec ciasto 35 minut – upieczone od razu wyjąć, delikatnie wyjąć z blachy i przyłożyć kratkę do studzenia, odwrócić do góry nogami i zdjąć papier do pieczenia, pozwolić ciastu przestygnąć.

THERMOMIX:
Nastawić piekarnik na 170 stopni, foremkę (u mnie 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i wlać wodę, całość podgrzewać – 60 st., 3 min., o. 3.
Na dnie formy wysypać równą warstwą przygotowany do owoców cukier trzcinowy, poukładać maliny tak, by stanowiły równą warstwę i oprószyć je mąką ziemniaczaną.

Do masy w naczyniu miksującym wsypać mąką z solą i proszkiem do pieczenia, wbić jajka  i całość zmiksować – 2 min., o. 3.
Ciasto wylać na maliny i wstawić całośc do piekarnika. Piec ciasto 35 minut – upieczone od razu wyjąć, delikatnie wyjąć z blachy i przyłożyć kratkę do studzenia, odwrócić do góry nogami i zdjąć papier do pieczenia, pozwolić ciastu przestygnąć.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Odwrócone ciasto z malinami
  • Odwrócone ciasto z malinami
  • Odwrócone ciasto z malinami