Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe "chodziły" po mojej głowie już od pewnego czasu - odkąd wiedziałam, że w tym roku mamy prawdziwy urodzaj. Do tych przetworów najlepiej nadają się ogórki młode, nieduże, z jak najmniejszymi ziarenkami w środku - wtedy łatwiej pokroić je w plastry i zachowają swój kształt. Te ogóreczki są idealne do domowych przysmaków - smalcu, chleba na zakwasie czy pasztetu, całkiem szybkie w przygotowaniu - ponieważ nie trzeba ich obierać. Wymagają tylko trochę składników, by je wykonać, ale warto, uwierzcie mi, że warto wybrać ten właśnie zestaw przypraw, bo ogórki wyszły fantastyczne. Zalewa jest wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna - my nie lubimy przetworów przeładowanych octem, dlatego większość marynat robię właśnie w takich proporcjach. Na zdjęciu widać ogórki zrobione dwa tygodnie wcześniej.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 słoików 370ml
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2-3 kg świeżych ogórków gruntowych

1250ml wody
250 ml octu
300g białego cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki przyprawy curry

do każdego słoika (u mnie 370ml)
1/2 łyżeczki białej gorczycy
1/2 ząbka czosnku
kawałeczek korzenia chrzanu
kawałek baldachima kopru
1 małe ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko czarnego pieprzu





Ogórki bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą – jeśli są prosto zerwane z krzaka, a jeśli mamy ogórki kupione należy je 2-3 godziny dodatkowo moczyć w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w plastry grubości 3-4mm.

Słoiki i nakrętki dobrze umyć i wyparzyć (ja wyparzam mokre w piekarniku w 125°C do momentu aż wyschną). Do każdego słoika włożyć zestaw przypraw, poukładać dość ciasno plastry ogórków starając się, by nie wystawały na szyjkę słoika. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, ale nie zagotowywać, podgrzewać jeszcze chwilę, aby przyprawy się przegryzły.

Gotową zalewą zalewać ogórki tak, by w słoikach były całkiem zakryte, ale zostawiając kawałek wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Słoiki zakręcić, wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C i pasteryzować 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, a po 15 minutach dokręcić je i postawić do góry dnem, zostawić tak do wystudzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ogórki kanapkowe
  • Ogórki kanapkowe
  • Ogórki kanapkowe