Ogórki kiszone na zupę

Każda szanująca się gospodyni domowa ma w swojej spiżarni choć kilka słoików kiszonych ogórków, mam i ja. W tym roku jednak postanowiłam ułatwić sobie pracę w kuchni i zamiast trzeć do zupy ukiszone już ogórki, postanowiłam ukisić ogórki starte na świeżo :) Wypróbowane - zupa wychodzi wspaniała.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoików
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
75


Kilka kilogramów świeżych ogórków gruntowych.

Do każdego słoika 0,5l:
1 ząbek czosnku
pół kwiatu kopru
kawałek chrzanu

Na zalewę:
2 czubate łyżki soli na 1 l wody





Ogórki umyć, obrać z końcówek i bez obierania ze skórki zetrzec na tarce o grubych oczkach, lub przepuścić przez maszynkę ze spacjalną nakładką.

Do każdego słoiczka wkladamy zestaw przypraw i nakładamy, dość ciasno ogórki.

W dużym garnku gotujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewać ogórki, słoiki mocno zakręcać i stawiać do góry dnem, zostawić na całą noc, a potem obrócić z powrotem do normanej postaci.

Ogórki odstawić na kilka miesięcy do spiżarni, im dłużej będą się kisić, tym lepsze będą do zupy.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!