//

Okoń morski w papilotach

Aromatyczny, soczysty, maślany. Ponieważ nie cierpię pstrąga, a od dawna marzyła mi się taka właśnie rybka, postanowiłam zrobić okonia morskiego. Labraks okazał się strzałem w dziesiątkę, wyszedł rewelacyjny, pełem smaków, oprócz pieczenia w piekarniku można również go ugrillować. Ja rybkę podałam z makaronem ze szparagami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


2 świeże, wypatroszone labraksy - okonie morskie
100g masła czosnkowego z solą
2 duże gałązki koperku
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól
2 plasterki cytryny





Rybę umyć, osuszyć i ułożyć obok siebie, oprószyć z wierzchu solą, włożyć do brzucha gałązki koperku i nałożyć masło po brzegi, wypełniając cały brzuch, lekko zacisnąć krawędzie.

Na wierzch ułożyć gałązki rozmarynu i plasterki cytryny, a do ust włożyć ząbek czosnku. Zawinąć rybę w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i zawinąć, tworząc papiloty. Wstawić całość do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut, na grillu piec 20-30 minut.

Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Okoń morski w papilotach