Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Orange curd

Co uważniejsi Czytelnicy mojego bloga wiedzą, że robiłam niedawno lemon curd. Tym razem postanowiłam opracować przepis na orange curd, czyli aksamitny krem pomarańczowy. Pocudowałam, dodałam wanilię i wyszedł wspaniały, pyszny krem - przysięgam, o wiele lepszy, jak ten cytrynowy. Mam już masę pomysłów, jak go wykorzystać.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


skórka otarta z 2 sparzonych pomarańczy
100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
90 g cukru (dałam domowy waniliowy)
1 laska wanilii
2 średnie, surowe jajka
80g masła (82% tł.)





Jajka sparzyć wrzątkiem, umyć i osuszyć, wbić do miski i roztrzepać na piankę razem ze skórką pomarańczową.

W dużej, żaroodpornej misce umieścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier i sok z pomarańczy. Laskę wanilii przepołowić, wydrążyć z niej ziarenka, zarówno ziarenka jak i kawałki laski włożyć do zapełnionej wcześniej miski.

Miskę postawić na garnku z wodą tak, by woda nie dotykała jej dna i włączyć ogień pod garnkiem. Cały czas mieszając, wlać do mieszanki roztrzepane wcześniej jajka.

Podgrzewać, cały czas energicznie mieszając, aż masa nieco zgęstnieje – powinno to potrwać około 10 minut. Kiedy masa zgęstnieje i będzie jednolita, zdjąć miskę z garnka, wyjąć kawałki laski wanilii i zmiksować całość blenderem. Krem zamieszać i przelać do słoiczka, zostawić odkryty słoik, aż krem całkowicie ostygnie, po czym dokładnie zakręcić i przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Orange curd