Pączuszki serowe

Pączki serowe robiłam po raz pierwszy w życiu, nie żeby były jakieś trudne, po prostu nie sądziłam, że można zrobić je w taki prosty sposób w domu, a jednak :) Przepis znalazłam w książce "Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego", która walała mi się gdzieś w szafie. Pączuszki serowe były moim ulubionym przysmakiem śniadaniowym, kiedy jeszcze chodziłam do szkoły średniej - tuż obok znajdował się sklep, w którym je sprzedawali. Potem ta pączkowa znajomość jakoś się rozmyła, kiedy poszłam na studia i od tej pory ich nigdzie nie spotkałam. Pączuszki robi się niezwykle łatwo, szybko i przyjemnie, ich smażenie nie wymaga wprawy - zgrabnie obracają się same, kiedy jedna strona jest bardziej zarumieniona od drugiej, w środku są wilgotne, a na zewnątrz mają chrupiącą warstewkę, po prostu super :) Od siebie, po różnych pączkowych doświadczeniach, dodałam ocet do ciasta - nie jest wyczuwalny w usmażonym cieście, a sprawia, że nie chłonie ono tyle tłuszczu. Zrobiłam pączki z połowy porcji i taki też przepis tu podaję, myślę, że nawet dla 4-osobowej rodziny, taka porcja jest wystarczająco duża.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk po 4cm średnicy
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


250g twarogu w kostce (takiego z pergaminu, jest już mielony)
2 małe jajka
4 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu

cukier puder do oprószenia
olej do smażenia





Do miski włożyć twaróg (jeśli mamy zwykły, to przecisnąć go raz przez praskę), dodać jajka i kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać, dodać cukier, mąkę, sodę oraz ocet i całość dobrze dobrze wymieszać łyżką do uzyskania gęstego, w miarę jednolitego ciasta – w książce było podane by formować kulki ręcznie, ale ja nie chciałam sobie brudzić rąk, dlatego użyłam łyżki do nakładania lodów*.

W garnku rozgrzać olej do temperatury ok. 175°C (nie więcej jak 185!!), za pomocą łyżki nabierać porcję ciasta i wykładać ją na olej – początkowo ciasto idzie na dno, ale za chwilę samo wypływa na wierzch. Pączuszków nie trzeba obracać w trakcie smażenia, bo obracają się same. Smażyć do zarumienienia.

Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny, a kiedy wystygną, przełożyć je na paterę lub talerz i oprószyć cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pączuszki serowe
  • Pączuszki serowe