//

Paella mixta

Nie rozumiem, jak mogłam tyle lat żyć w nieświadomości, że paella to takie pyszne danie! Kiedyś byłam w Hiszpanii (mając 8 lat raczej nie interesowałam się klasycznymi potrawami regionalnej kuchni), ale paelli nie było dane mi poznać - przynajmniej z tego, co pamiętam :) Pamiętam tylko wielkie sterty krewetek, które przerabiałam, przy okazji dostając od towarzyszy podróży przydomek "krewetka". Paella zjawiła się w naszym domu niespodziewanie, bo sklep Portugalka.pl zafundował mi prawdziwą, oryginalną, miedzianą patelnię do paelli... Patelnia, 24 cm, wydaje się być nieduża, ale jej zawartością bardzo się najedliśmy - i to bardzo smacznie :) Przy okazji skorzystała też siostra, Ola, która wzięła co najmniej 3 dokładki, przy okazji skrupulatnie wybierając ugotowaną cukinię :) Patelnia do paelli spisała się świetnie, a więcej o niej będziecie mogli przeczytać w osobnym poście, który już niedługo pojawi się na blogu - wszystko to dzięki sklepowi Portugalka.pl :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4 (w zależności od apetytu)
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


700ml bulionu + szczypta szafranu
200g piersi z kurczaka lub mięsa z ud bez skóry
20 krewetek królewskich (mogą być mrożone, w łupinkach lub bez)
1 mała, czerwona papryka
200g świeżej cukinii
3 ząbki czosnku
200g domowego koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
120g ryżu arborio (do risotto)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
80ml białego wina
posiekana natka pietruszki do podania





Bulion podgrzać razem z szafranem – powinien być gorący, kiedy będziemy go wlewać do potrawy.

Mięso kurczaka pokroić w niedużą kostkę, krewetki rozmrozić, paprykę i cukinię pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać w plasterki. Na patelni do paelli rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i lekko go obsmażyć, włożyć wszystkie warzywa, dodać szczyptę soli i smażyć razem 5-6 minut.

Na patelnię wlać wino i gotować, mieszając, aż alkohol odparuje, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę razem dusić, wsypać ryż i mieszać, aż pokryje całe warzywa – trwa to ok. 2 minut. Do składników wlać gorący bulion (wraz z szafranem), zmieszać raz i gotować 8 minut. Włożyć krewetki, zamieszać, bardzo ostrożnie okryć i opatulić patelnię folią aluminiową i gotować 10 minut, po czym zestawić z ognia i odstawić na 3 minuty.

Patelnię odkryć, danie zamieszać, oprószyć natką, skropić oliwą i podawać od razu.

Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku.

A przepis znajdziecie w akcji Mopsika „Warzywa psiankowate”:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Paella mixta
  • Paella mixta