Paella mixta
700ml bulionu + szczypta szafranu
200g piersi z kurczaka lub mięsa z ud bez skóry
20 krewetek królewskich (mogą być mrożone, w łupinkach lub bez)
1 mała, czerwona papryka
200g świeżej cukinii
3 ząbki czosnku
200g domowego koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy
120g ryżu arborio (do risotto)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
80ml białego wina
posiekana natka pietruszki do podania
Bulion podgrzać razem z szafranem – powinien być gorący, kiedy będziemy go wlewać do potrawy.
Mięso kurczaka pokroić w niedużą kostkę, krewetki rozmrozić, paprykę i cukinię pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać w plasterki. Na patelni do paelli rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i lekko go obsmażyć, włożyć wszystkie warzywa, dodać szczyptę soli i smażyć razem 5-6 minut.
Na patelnię wlać wino i gotować, mieszając, aż alkohol odparuje, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę razem dusić, wsypać ryż i mieszać, aż pokryje całe warzywa – trwa to ok. 2 minut. Do składników wlać gorący bulion (wraz z szafranem), zmieszać raz i gotować 8 minut. Włożyć krewetki, zamieszać, bardzo ostrożnie okryć i opatulić patelnię folią aluminiową i gotować 10 minut, po czym zestawić z ognia i odstawić na 3 minuty.
Patelnię odkryć, danie zamieszać, oprószyć natką, skropić oliwą i podawać od razu.
Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku.
A przepis znajdziecie w akcji Mopsika „Warzywa psiankowate”:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!