//

Pain au chocolat

Te figlarne bułeczki to nic innego jak nadziane czekoladą kawałki ciasta croissantowego. Są bardzo proste w przygotowaniu - jeśli oczywiście w lodówce czeka już gotowe ciasto na francuskie rogaliki :) miękkie, delikatne - ja zrobiłam z gorzką czekoladą, następnym razem użyję mlecznej, bo lubię zarówno wytrawne jak i słodkie smaki towarzyszy sobotniej kawy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 bardzo dużych bułeczek
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 porcja ciasta na croissanty (czytaj poniżej)

80g gorzkiej lub mlecznej czekolady (pokrojonej na paski 0,5 cm) albo Nutella

1 jajko do posmarowania





O przygotowaniu ciasta na domowe croissanty pisałam wcześniej (klik):

ciasto na pain au chocolat

Przygotować dwie blachy – wyłożyć je papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokąt 15x45cm. Ciasto pokroić na 6 pasków o szerokości 7,5 cm (pomagałam sobie linijką), na każdej położyć pasek czekolady lub położyć paseczek Nutelli, zwijać śpiwory. Układać po 6 śpiworów na blasze (w dużych odstępach) tak, by brzeg wolny znajdował się pod spodem, przykryć folią spożywczą i ściereczką i odstawić do wyrastania na 2 godziny w temperaturze pokojowej (u mnie rosły w 22,3°C).

Na około 20 minut przed końcem wyrastania, nastawić piekarnik na 200°C góra/dół. Kiedy piekarnik się nagrzeje, śpiwory posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić, piec 15-20 minut, na złotobrązowy kolor. Upieczone od razu wyjąć, przełożyć na kratkę i przestudzić.

pain au chocolat1

pain au chocolat2

pain au chocolat3

Łakocie na weekend



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pain au chocolat
  • Pain au chocolat