//

Podudzia z kurczaka w fancie

Kiedy powiedziałam mojej mamuśce, że robię skrzydełka w Coli, powiedziała mi, że świetnie z mięsem drobiowym komponuje się niejaki napój gazowany o smaku pomarańczowym o nazwie Fanta. Szczerze mówiąc nawet już Colę rozrzedzam sobie pół na pół z wodą i odchodzę od kupowania napojów gazowanych, ale postanowiłam jeszcze raz zrobić wyjątek i nie żałuję - w środku pałeczki są bardzo soczyste, a z zewnątrz aromatyczne i mega, naprawdę mega chrupiące!!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
50 + leżakowanie


4 podudzia z kurczaka
300ml gazowanego napoju pomarańczowego (użyłam Fanty)
2 czubate łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka suszonej przyprawy chilli
3 łyżki sosu sojowego





Pałki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, ułożyć je obok siebie w zamykanym pojemniku.

W miseczce wymieszać dokładnie pozostałe składniki i zalać nimi pałki, zamknąć pudełko i wstawić całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny – najlepiej na całą noc.

Po tym czasie wyjąć pałeczki z pojemnika i ułożyć obok siebie w brytfannie, wstawić całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut, w zależności, jak bardzo chcemy, by się zarumieniły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Podudzia z kurczaka w fancie