Palmiery – chrupiące drobiazgi

Palmiery to jeden z tych drobnych, uroczych wypieków, które podbiją serca kawoszy - bo do kawy smakują wyśmienicie, ale i z herbatą tworzą zgrany duet :) To chyba najłatwiejsza przekąska z ciasta francuskiego - posypać cukrem, zwinąć i upiec, cóż w tym trudnego? Robiłam kiedyś palmiery z kupnego ciasta francuskiego - bez porównania, z domowego są 100 razy lepsze! :) Ale oczywiście z kupionego również możecie spróbować.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16-32 sztuki
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


300-600g ciasta francuskiego (o przygotowaniu domowego ciasta francuskiego pisałam w osobnym poście)

garść-dwie białego cukru (lub trzcinowego)
opcjonalnie: mielony cynamon





Zobacz przepis na domowe ciasto francuskie (klik):
ciasto francuskie8

Piekarnik nastawić na 210°C góra/dół.

300g ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o szerokości ok. 15cm i grubości ok. 2-3 mm (ma to być długi prostokąt). Ciasto na całej powierzchni posypać cukrem (i cynamonem, jeśli używamy), zwinąć boki do siebie, tworząc w przekroju kształt wąsów (albo złożyć boki do siebie dwa razy, a następnie na pół). Kroić ciasto na porcje o szerokości 1 cm, układać ja poziomo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.

palmiery3 palmiery4

palmiery5 palmiery6

Moje uwagi:
1. Jeśli używamy 600g ciasta, należy rozwałkować obie porcje po 300g na dwa prostokąty (jak powyżej) i rozłożyć ciasto na dwie blachy – każdą blachę ciastek piec osobno.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Palmiery – chrupiące drobiazgi
  • Palmiery – chrupiące drobiazgi

0 komentarzy