Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe podbiją serce każdego amatora małych słodkości. idealne do kawy, do porannego kakao na słodko, czy herbaty - po prostu świetne na każdą okazję :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3 blachy
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10 + 3x25
Czas całkowity (min):


125ml mleka
125ml wody
100g masła 82% tł.
szczypta soli
4 jajka rozmiaru M
cukier trzcinowy do posypywania





W garnuszku podgrzać wodę, mleko i masło aż całość zacznie wrzeć (a masło się rozpuści), wtedy na raz wsypać mąkę i ucierać masę drewnianą ucieraczką, cały czas podgrzewając, aż będzie jednolita i gęsta.

Przełożyć masę do miski, zacząć ucierać mikserem i dodawać jajka po jednym, zmiksować całość na gładkie, jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z tylką (końcówkią) nr lub nr . Blachę (lub blachy) wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie w odstępach ok 2cm porcje ciasta długości ok 8-9cm. Od razu po wyciśnięciu porcji, posypywać je z wierzchu cukrem.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciastka i piec ok. 25 minut – aż będą porządnie zarumienione. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.

Przepis znalazłam na stronie „Domowe Wypieki.pl„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Paluszki ptysiowe
  • Paluszki ptysiowe
  • Paluszki ptysiowe