Pancakes bez jajek

Pyszne, puchate, słodkie i... bez jajek :) Skąd taka ekscytacja? Otóż zdarza się, że mam w domu wszystko, wszytsko, by przygotować w domu naleśniki czy placuszki, zaglądam do lodówki a tam okazuje się, że nie ma jajek. No tak, bez jajek jak bez ręki, ale trzeba sobie jakoś radzić. W książce "Celebrating pancakes, waffles and crepes" Avner Laskin znalazłam przepis na bezjajeczne placuszki. Ciasto wyszło bardzo rzadkie i myślałam, że będzie problem z usmażeniem placuszków, ale pomyliłam się (na szczęście!) i pankejki smażyły się perfekcyjnie. Polecam z syropem klonowym lub domowym dżemem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka (250ml) zimnego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii





Do miseczki przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać.

W większej misce zmiksować razem mleko z masłem i ekstraktem, wciąż miksując wsypywać stopniowo mieszankę mączną. Zmiksować całość na gładką masę i odstawić na około 30 minut.

Dużą patelnię delikatnie przetrzeć ręcznikiem kuchennym (papierowym) nasączonym olejem i mocno rozgrzać. Wylewać na patelnię ciasto o średnicy ok. 4 centymetry (ciasto jeszcze trochę się rozpłynie na boki). Smażyć, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, wtedy też przewrócić i smażyć na złoto.

Usmażone placuszki układać jeden na drugim i podawać z wybranym dodatkiem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes bez jajek

17 komentarzy

  1. kwiatuszek2104

    ile wychodzi z tych składników placuszków, bo nie ma w opisie?

    • Powinno wyjść ok. 20 małych placuszków, to zależy też od ich wielkości :)

      • kwiatuszek2104

        ok, dzieki, chcialam je zrobic truskawkami ;) te tutaj robilas na takiej malej patelni ok. 20 cm? pozdrawiam

        • Ja smażę placuszki na dużej patelni (ok. 26cm) z nieprzywierającą powłoką – zwykle wylewam ciasto tworząc placki o średnicy od 5-8 cm, muszą być zgrabne i małe, bo zwykle są puszyste, nie tak jak zwykłe naleśniki :)

  2. kwiatuszek2104

    Świetny przepis :) Naprawdę jestem mile zaskoczona ich niezwykłą puszystością :) Mniam mniam, dodam, że najlepiej smakują jedzone rękami <3

    • Bardzo się cieszę :) ja je bardzo lubię, bo nie zawsze mam jajka w lodówce.
      Czekam na zdjęcia Twoich pyszności :)

  3. Mini racuszki! Dokładnie tak smakują :) Pyszne i pozdrawiam!

  4. Karol60991

    Za rzadkie? Bo mi wyszło ciasto o konsystencji serka Danio :( Zakalec?

  5. Pychaaaa zrobiłam z połowy porcji z dodatkiem maki kukurydzianej bez jajek nawet smaczniejsze:) Polecam :)

  6. Zrobiłam już kilka razy. Ciasto wychodzi gęste jak serek, zgadzam się z Karolem. Trzeba dać mniej mąki. Ale są mega pyszne i zawsze wychodzą. Wyparły tradycyjne naleśniki smażone co tydzień w sobotę na śniadanie. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

  7. bardzo dobre placuszki :) wpadłam na tą stronę przypadkiem bo zabrakło mi jajek w lodówce a dziecko zażyczyło sobie placków :) wyszły pyszne, mięciutkie, bardzo fajnie się smażą, na pewno będziemy je powtarzać :)

  8. Kinga Szczęch

    Właśnie próbuje naleśników z twojego przepisu i wyszły obłędnie!!!!?