//

Pancakes bez jajek

Pyszne, puchate, słodkie i... bez jajek :) Skąd taka ekscytacja? Otóż zdarza się, że mam w domu wszystko, wszytsko, by przygotować w domu naleśniki czy placuszki, zaglądam do lodówki a tam okazuje się, że nie ma jajek. No tak, bez jajek jak bez ręki, ale trzeba sobie jakoś radzić. W książce "Celebrating pancakes, waffles and crepes" Avner Laskin znalazłam przepis na bezjajeczne placuszki. Ciasto wyszło bardzo rzadkie i myślałam, że będzie problem z usmażeniem placuszków, ale pomyliłam się (na szczęście!) i pankejki smażyły się perfekcyjnie. Polecam z syropem klonowym lub domowym dżemem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka (250ml) zimnego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii





Do miseczki przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać.

W większej misce zmiksować razem mleko z masłem i ekstraktem, wciąż miksując wsypywać stopniowo mieszankę mączną. Zmiksować całość na gładką masę i odstawić na około 30 minut.

Dużą patelnię delikatnie przetrzeć ręcznikiem kuchennym (papierowym) nasączonym olejem i mocno rozgrzać. Wylewać na patelnię ciasto o średnicy ok. 4 centymetry (ciasto jeszcze trochę się rozpłynie na boki). Smażyć, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki, wtedy też przewrócić i smażyć na złoto.

Usmażone placuszki układać jeden na drugim i podawać z wybranym dodatkiem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes bez jajek