//

Pancakes na maślance

Zdarza mi się, że zostaje mi w lodówce trochę maślanki, ostatnio pomyślałam, że dobrze byłoby spożytkować ją lepiej, niż po prostu wypić. Postanowiłam poszukać przepisu na pancakes.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


240ml maślanki
2 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub ziarenka z połowy laski)
170g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej





Suche składniki wymieszać razem.

Maślankę roztrzepać z żółtkami, dodać olej i pastę z wanilii. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując maslankę dodawać mieszankę mączną. Na samym końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Na rogrzaną patelnię bez oleju nakładać łyżkę ciasta, przewracać, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki i smażyć na złoto.

Podawać z masełkiem, syropem klonowym, owocami lub dowolna konfiturą.

 

Przepis wzięłam ze starego bloga Kuchnia Agaty – na nowym niestety nie ma tego przepisu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes na maślance
  • Pancakes na maślance