//

Pancakes – naleśniki amerykańskie II

Jestem chora na punkcie kupowania książek kulinarnych, ale to chyba nie tajemnica? Ja po prostu lubię różnorodność, lubię nowości, a że nie wystarcza mi już oferta polskich wydawnictw, to chwytam się książek sprowadzanych zza granicy. No ale oprócz kupowania, trzeba z tych książek też korzystać, więc testowanie książki "Pancakes..." Adrianny Adarme zaczęłam od klasycznych pancakes z dodatkiem maślanki (zwykle robię je z mlekiem). Wyszły bardzo smaczne, puszyste i na tyle wilgotne, że nie musiałam ich przekładać masłem. Taką porcją spokojnie najedzą się dwie osoby. Test książki póki co uważam za udany, teraz czas na inne przepisy (i książki!).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Składniki suche:
150g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Składniki mokre:
280ml maślanki
1 duże jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii





Suche składniki przesiać do miski.

W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać maślankę i ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto, odstawić na kilkanaście minut.

Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i nakładać ciasto porcjami, lekko rozprowadzać i smażyć aż z wierzchu pojawią się pęcherzyki, wtedy obrócić i smażyć jeszcze kilka chwil.

Placuszki podawać z masłem, syropem klonowym lub konfiturą (ja podałam z syropem różanym, masłem i konfiturą z owoców leśnych).

Przepis pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack”.

Inne przepisy znajdziesz w dziale „PANCAKES, NALEŚNIKI, GOFRY„, zobacz też klasyczną wersję pancakes na mleku:
pancakes2

naleśniki błękitne



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes – naleśniki amerykańskie II
  • Pancakes – naleśniki amerykańskie II