//

Pancakes z jagodami

Lubicie jagódki? Ja bardzo! Do tych placuszków świetnie nadają się zarówno te mrożone, jak i świeże. Placuszki można podać z syropem klonowym, masłem lub też część owoców zmiksować, tworząc pyszny, fioletowy sos.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 14 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


200g mąki pszennej
szczypta soli
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
opcjonalnie: ziarenka 1 laski wanilii
szczypta kardamonu
2 łyżki cukru (uzyłam trzcinowego)
1 jajko
2 łyżki oleju
200ml zimnego mleka
ok. 100-150g świeżych jagód





Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać skórkę cytrynową i przyprawy, wymieszać.

Jajko roztrzepać, wlać olej, dodać mleko i olej i wymieszać, wlać do suchych składników i całość rozmieszać trzepaczką, na końcu dodać owoce – jeśli są mrożone to nie dodajemy ich do ciasta, tylko rozkładamy na ciasto wylane na patelnię.

Rozgrzać suchą patelnię, rozprowadzać ciasto tworząc małe, okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor – placuszki polecam przekładac masłem, podać z syropem klonowym lub część jagód zmiksować z jogutrem naturalnym, tworząc sos.

naleśniki kolorowe

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes z jagodami
  • Pancakes z jagodami
  • Pancakes z jagodami