//

Pancakes z ricottą

Juz jakiś czas temu kupiłam sobie książkę anglojęzyczną (niestety, ale polskie wydawnictwa nie oferują jeszcze takich perełek) o placuszkach, naleśnikach i gofrach. To pierwszy przepis, jaki z niej wyczarowałam, placuszki smakowały wszystkim, a ich zaletą jest to, że mimo dodatku wanilii można je jeść i na słodko i na wytrawnie. Przepis pochodzi z książki "Pancakes, waffles and crepes" autorstwa Avner Laskin.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
15-20 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


255g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
375ml letniego mleka
2 jajka
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z 1 laski)
3 łyżeczki roztopionego masła
170g serka ricotta
skórka otarta z 1 cytryny





Wymieszać razem suche składniki.

W misce ubić jajka z masłem i mlekiem, miksując wlewać płynną masę do suszych składników. Zmiksować całość na gładką masę i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie dodać wanilię, ricottę i skórkę z cytryny, zmiksować i smażyć małe placuszki – nalewać małe pocje, bo placuszki mocno się rozlewają.

Podawać z ulubionymi dodatkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes z ricottą