Papryka konserwowa

Jednym z moich ulubionych przetworów jest właśnie papryka marynowana. W tym roku zrobiłam ją sama, jestem bardzo zadowolona z efektów. Zrobiłam 15 słoiczków, myślę, że jak dla mnie samej wystarczy, ponieważ reszta rodzinki albo nie je, albo preferuje zwykła papryczkę, bez skórki w słodkiej zalewie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilkanaście słoików
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30-40
Czas całkowity (min):
80


Przepis jest bajecznie prosty:
kilkanaście sztuk czerwonej papryki

Na każdy słoiczek 0,5 l:
2-3 plasterki marchewki
2 ziarenka ziela angielskiego
kawałek liścia laurowego
pół łyżeczki gorczycy
kawałek cebuli
łyżka oleju

Na zalewę (1 porcja):
1600ml wody
250ml octu 10%
2 płaskie łyżki soli
5 łyżek cukru





Paprykę dokładnie umyć, pokroić na żądanej wielkości kawałki i włozyć do dużego garnka, zblanszować tak, aby lekko zmiękła.

Do każdego słoiczka włożyć podany zestaw przypraw i poukładać ciasno paprykę, wlać olej.
W garnku zagotować wodę, wlać ocet, wsypać sól i cukier i podgrzewać tylko do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą.

Zalać paprykę zalewą i pozakręcać słoiczki, pasteryzować 15-30 minut lub do czasu, aż w sloiczkach pojawią się malutkie bąbelki.
Zagotowane słoiczki wyjąć, dokręcić i postawić do góry dnem.

 

Inspiracja z forum CinCin.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Papryka konserwowa