Paprykowo-pomidorowa zupa krem

Mimo, że kocham zimę, uwielbiam śnieg, to przychodzą takie momenty, kiedy tęsknię za latem. Latem pachnącym poranną rosą, z gorącym słońcem, ogrodem w zieleni... Lecz chyba najbardziej kocham w lecie świeże warzywa i owoce, szczególnie zapach pomidorów i ich smak, tych prawdziwych, z przydomowego ogródka. Stąd właśnie ta zupa, pomidorowa i kremowa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
3-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


Przepis na 3-4 porcje:
4 duże pomidory
1 duża czerwona papryka
300ml bulionu (lub domowy koncentrat
+ 300ml wody)
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 łyzeczka pieprzu
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
70g kwaśnej śmietany
3 łyżki masła





W dużym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, zeszklić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i włożyć do garnka, włożyć też pokrojoną w kawałki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę.

Całość dusić razem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmiksować warzywa w garnku, wlać bulion, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut.

Wlać śmietanę kwaśną i jeszcze raz zmiksować blenderem, podawać od razu z pietruszką, makaronem lub ryżem.

 

THERMOMIX

Do naczynia miksującego włożyć obraną cebulę i obrane ząbki czosnku, zmiksować – czas. 5 s., obroty poz. 5.
Dodać masło i dusić – czas 3 minuty, Varoma, oborty poz. 2.

Do warzyw dodać obrane ze skóry pomidory i pokrojoną, oczyszczoną z nasion paprykę, gotować – czas 10 minut, 100 stopni, obroty poz. 2.
Zmiksować – czas 1 minuta, obroty poz. 7.

Dolać bulion (lub wodę z kostką rosołową) i śmietanę i gotowac – czas 5 minut, 100 stopni, obroty poz. 2.
Po tym czasie podawać zupę z posiekaną bazylią lub natką pietruszki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Paprykowo-pomidorowa zupa krem