Pasta jajeczno-łososiowa

Muszę przyznać, że pasta wyszla wyśmienita, aczkolwiek w przyszłości zrezygnuję z sosu sojowego - zbyt mocno zdominował smak - i pozostanę przy samej soli. Poza tym, wyszła świetna, kremowa i dobrze doprawiona. Użyłam tylko trochę innych proporcji, bo akurat miałam łososia mrożonego po 200g (po moich zmaganiach z całym, świeżym, dopiero co wyłowionym z morza płatem). Podaję już też przepis z solą, zamiast sosu sojowego.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35 + schładzanie


Pasta:
200g surowego łososia (najlepiej rozmrożonego)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
1 łyżka delikatnego octu (ja użyłam jabłkowego z borówką)
3 duże jajka
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
40g miękkiego masła
5 łyżek słodkiej śmietanki 30% lub 36% (ogrzanej do temp. pokojowej, by masło się nie zwarzyło!)

Na wierzch:
80g masła
szczypta soli





Piekarnik nastawić na 190 stopni, w garnku (my mamy osobny do gotowania jaj) nastawić osoloną wodę, by się zagotowała).

Rękaw do pieczenia związać z jednej strony, wsypać sól, wlać ocet i syrop klonowy, całość wymieszać, potrząsając torebką. Łososia łożyć do rękawa tak, by był skórą do góry, zawiązać rękaw, włożyć całość do piekarnika i piec 15 minut.

W czasie, kiedy łosoś się piecze, ugotować jajka na twardo, przelać je od razu zimną wodą i gdy lekko ostygną, obrać.

Łososia, jeszcze ciepłego, wyjąć z rękawa, obrać ze skóry i pozbawić szarych części.

Jajka pokroić w drobniutką kosteczkę, łososia również, całość wymieszać w miseczce widelcem, dodać szczypiorek.

W szklanej misce ubić masło ze śmietanką i całość dodać do masy, doprawić do smaku i wymieszać, do uzyskania równomiernie wymieszanej pasty – przełożyć pastę do dużej miseczki (ok. 400ml) lub do dwóch słoiczków, wyrównać wierzch.

W rondelku rozpuścić masło, dodać masło i takim rozpuszczonym zalać wierzch pasty, wstawić całość do lodówki i schładzać, aż masło lekko zastygnie.

 

Przepis z bloga Kwestia Smaku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pasta jajeczno-łososiowa
  • Pasta jajeczno-łososiowa