Pasta z chilli

Nie wiem, co mnie napadło, żeby zrobić tą pastę, brr... :) Moja produkcja pasty z papryczek chilli wyglądała następująco: dwie pary rękawiczek (jedne na drugich), okulary laboratoryjne (tak, prysnęło mi już chilli w oko, dziękuję) oraz niedotykanie niczego poza nożem, deską i samą papryczką :) Jest idealna dla fanatyków ostrych rzeczy, natomiast mi przyda się do zup i sosów - nie chce mi się za każdym razem kroić i wydrążać ziarenek z chilli.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoiczków
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


200g słodkiej, czerwonej papryki
100g koncentratu pomidorowego (użyłam domowego)
1 biała cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500g papryczek chilli





Słodką paprykę przekroić, pozbawić ziarenek i podzielić na części, włożyć do wysokiego naczynia (najlepiej szklanego), dodać pokrojoną w cząstki cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i olej, zmiksować.

Ubrać gumowe rękawiczki, od papryczek odkrajać zielone końcówki, przekrajać papryczki na pół i pozbawiać ziarenek. Kiedy wszystkie papryczki będą obrane należy włożyć je do miski z pozostałymi składnikami.

Posprzątać bałagan po papryczkach, umyć wszystko co możliwe lub wstawić do zmywarki, zdjąć rękawiczki, wyrzucić je i czystymi dłońmi zmiksować papryczki z resztą pulpy na gładką masę.

Nałożyć masę do rękawa lub woreczka, uciąć końcówkę i nalewać porcje do słoiczków (u mnie 200ml), zakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjąć z garnka, podokręcać i zostawić do góry dnem aż całkiem wystygną.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pasta z chilli