Pasta z wędzonej makreli

Nikt mi nie wmówi, że wędzona makrela nie smakuje najlepiej nad morzem... to właśnie m. in. dla takich smaków wracam do domu. Tym razem, zamiast zjeść rybkę na ciepło ze świeżą, posmarowaną masełkiem bułeczką postanowiłam zrobić pastę. Przepis na tą pyszną pastę pochodzi z książki podstawowej do TM31 "Dobre gotowanie".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


1 wędzona makrela (waga ze skórą i ośćmi ok. 250-300g)
1 mały ogórek kiszony
pół czerwonej cebuli lub szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej





Cebulę i ogórka włożyć do naczynia blendera i zmiksować. Makrelę obrać ze skóry i wyjąć ości, włożyć mięso do zmiksowanych warzyw, dodać majonez, musztardę i przyprawy do smaku. Zmiksować na gładką masę i podawać do chleba lub jajek.

 

THERMOMIX

Do naczynia włożyć cebulę, ogórka i rozdrobnić – 10 s., obr. 7.

Dodać makrelę, musztardę, majonez, sól i pieprz i zmiksować – 30s., obr. 4-5.

 

Makrelę można również rozdrobnić widelcem, a resztę składników drobno posiekać.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pasta z wędzonej makreli
  • Pasta z wędzonej makreli