Paszteciki z mięsem

Paszteciki to świetny pomysł, kiedy zostaje nam mięsko z rosołu, zawsze też, specjalnie do pasztecików (tak jak ja) można włozyć do garnka z wywarem trochę więcej mięsa. Gotowane mięso w rosole jest naprawdę fantastyczne na farsz do pasztecików, soczyste, aromatyczne, nie trzeba wielu przypraw, by stworzyć pyszne nadzienie. Myślę, że takie paszteciki będą świetną przekąską w drugi lub trzeci dzień świąt, propozycją na Sylwestra czy też przyjęcie karnawałowe!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 22 sztuki
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


Farsz:
550g mięsa gotowanego z rosołu obranego z kości (u mnie drób - uda, kości z porcji rosołowej)
1 czerstwa bułka (ok 40g wagi)
bulion (np. rosół)
50g białej cebuli
2 łyżki oleju
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz czarny
suszony majeranek otarty między palcami

Ciasto:
150ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
350g mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko





Farsz:

Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na oleju na złoto, odstawić z ognia.
Bułkę namoczyć w bulionie aż będzie całkowicie rozmiękła, odsączyć i odcisnąć.
Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką, dodać do tej masy jajko i przyprawy do smaku (ilość wg uznania). Wyrobić bardzo dokładnie masę, przykryć filią spożywczą i odstawić.

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w mleku w cukrem i odstawić, by płyn się spienił.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, przygotować blachę.

W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło i wlać rozczyn drożdżowy, wyrabiać długo ciasto, aż będzie elastyczne, jednolite i gładkie.
Ciasto od razu podzielić na dwie części i uformować z nich wałki o długości 25 cm.

Ciasto rozwałkować na podłużny, cienki placek i położyć wzdłuż farsz, całość zawinąć – zakleić i położyć sklejeniem w dół, kroić w poprzek małe paszteciki – ok 5cm długości. Z wierzchu posmarować je mlekiem i posypać sezamem lub kminkiem.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, paszteciki obok siebie, wstawić do piekarnika i piec do zarumienienia, czyli 10-15 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Paszteciki z mięsem
  • Paszteciki z mięsem
  • Paszteciki z mięsem

3 komentarze

  1. Paulina Wnuk

    Domi, robiłam paszteciki wielokrotnie i są pyszne :) Dziś też będą u mnie na obiedzie, jako dodatek „porosołowy” ;)

  2. Paszteciki upieczone przez Basię: