Paszteciki z soczewicą

Obłędne!! I piszę to tuż po zjedzeniu dwóch, jeszcze ciepłych, pasztecików. Paszteciki z soczewicą chodziły mi po głowie od dawna, ale jakoś nie miałam weny by je zrobić, póki pewnego dnia nie wyjęłam suchej soczewicy z szafki, która następnie kilka następnych dni leżała na owym blacie i czekała, aż ją schowam z powrotem do szafki. Tak się jednak nie stało, bo postanowiłam w końcu zrobić paszteciki. Zrobienie ich to nic trudnego, wystarczy dobrze dobrać smaki, a ciasto to czysta poezja - dodatek jogurtu greckiego sprawił, że wyszło puszyste, niczym chmurka!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 lub 16 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30+20
Czas całkowity (min):
ok. 70


Rozczyn do ciasta:
25g świeżych drożdży
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mąki

Ciasto:
przygotowany rozczyn
300g mąki pszennej
100ml wody
4 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
200g suchej soczewicy
1 średniej wielkości marchew
1 biała cebula
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta piri piri w proszku (można dodać zwykłe chilli)

Dodatkowo:
1 białko
biały lub czarny sezam do posypania





Farsz:
W garnku zagotować ok. 1 litr wody, osolić i wsypać soczewicę, gotować ok. 20 minut, aż zmięknie, bardzo dokładnie odcedzić na sicie. W międzyczasie marchew i cebulę obrać, na patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć na patelnię i dusić ok. 10 minut, dodać przyprawy i jeszcze chwilę razem podgrzewać, zestawić z ognia, dodać odsączoną soczewicę i dokładnie wymieszać, odstawić.

Ciasto:
Składniki rozczynu wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż się spieni.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z solą, zrobić dołek, dodać jogurt, wlać rozczyn i wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – może się trochę kleić do rąk, ale nie ma potrzeby podsypywania mąką, żeby ciasto nie straciło lekkości. Ciasto podzielić na 8 części, farsz również. Z każdej części ciasta formować okrągły placek i nakładać farsz, zlepiać u góry i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra/dół). Białko roztrzepać i posmarować nim ciasto z wierzchu, posypać sezamem, a kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić do niego blachę i piec paszteciki 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć i ostudzić na kratce lub zjeść na ciepło. Do pasztecików warto podać domowy sos czosnkowy.

Ciasto i farsz można podzielić na 16 części i zrobić tym samym mniejsze paszteciki – 8 sztuk to dość spore, obiadowe paszteciki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Paszteciki z soczewicą
  • Paszteciki z soczewicą
  • Paszteciki z soczewicą
  • judik

    I na takie obłędne też wyglądają!! Prawdziwe cudeńka :-)

    • Cieszę się, bo bałam się o ich wygląd, zanim je wstawiłam do piekarnika, ale wszystko poszło dobrze :)

  • marzena

    Zrobiłam i są pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Dziękuje :-)

    • Cieszę się, że tak zasmakowały :) dziękuję za komentarz i za przesłane zdjęcie :)

  • Anna Szydzik

    Moj 2latek je kocha.. Ale farsz musze blendowac na gladko, zeby sie nie doszukal za duzo ;-)

    • Ach, te dzieci! Ale najważniejsze, że tak chętnie wcina :)

  • misia491

    Farsz? REWELACJA, w życiu nie spodziewałabym się, że taki będzie efekt. Co prawda piec paszteciki będę jutro, ale sam farsz jest genialny, wg mnie nadaje się nawet jako „smarowidło” na pieczywo! Super, na pewno powtórzę. Ja farsz również zblendowałam, coby mąż się nie doszukał rewelacji hehe :D