Pasztet z fasoli

Coraz częściej przekonuję się, że posiłki bez mięsa są bardzo łatwe w przygotowaniu, ale również tak smaczne, jak te z mięsem. Tak, jestem mięsożercą i bardzo mięsko lubię, ale czasami szukam nowych smaków, lżejszych posiłków, substytutów. Uwielbiam mięsny pasztet, z dużą ilością drobiowej wątróbki, ze słoninką, ach! Ale kiedy zaczęłam gotować fasolę w garnku pomyślałam, że zamiast sałatki, zrobię z niej pasztet. To był dobry wybór, pasztet wyszedł wyśmienity, a najbardziej smakował mi na moim własnoręcznie upieczonym, żytnim chlebie na zakwasie. Oczywiście w wersji absolutnie wegańskiej pominąć należy jajko i masło - ja po prostu chciałam, by mój pasztet miał smak, który lubię, i do którego jestem przyzwyczajona :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
ok. 100


500g ugotowanej, białej fasoli (gotowałam po całonocnym moczeniu, w osolonej wodzie z pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim)
500g pieczarek + 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 średniej wielkości, biała cebula
2 ząbki czosnku
100g mielonych migdałów (w oryginale były orzechy włoskie)
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki kaszy mannej
masło do smażenia (można użyć oleju)
sól i pieprz czarny do smaku





Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny, cebulę również i czosnek, całość przesmażyć na patelni na 3 łyżkach masła (lub oleju) do momentu, aż sok z pieczarek odparuje, wymieszać wszystko w misce z fasolą i resztą składników (oprócz jajka).

Wszystko przepuścić przez maszynkę lub tak, jak ja, zmiksować w Thermomixie – 3 min., o. 3. Potem dodać jajko i wyrobić gęstą masę (u mnie w TM 2 min., o. 5.) – w razie potrzeby doprawić do smaku.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut. Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika i przełożyć na kratkę, by pasztet przestygł.

Przepis z bloga Kasza Prodżekt.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pasztet z fasoli
  • Pasztet z fasoli