Pasztet z soczewicy

Do pasztetu z soczewicy przymierzałam się już od dłuższego czasu. Uwielbiam pasztety mięsne, ale czasami miło jest zafundować sobie jakąś bezmięsną odmianę. Oczywiście pierwsze co, przeszukałam internet poprzez grafikę wyszukiwarki, ale niestety nie znalazłam nic, co by mnie wystarczająco usatysfakcjonowało - a przepis z ładnym zdjęciem okazywał się mocno przekombinowany. Zrobiłam więc to co zwykle - weszłam do kuchni, intuicyjnie połączyłam składniki i wyszedł smaczny pasztet.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
100
Czas całkowity (min):
160 + namaczanie i chłodzenie


Przepis na keksówkę 30cm:
260g czerwonej soczewicy
gorąca woda
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g białej cebuli posiekanej w kostkę
1 pomidor bez skóry i oczyszczony z ziaren
100-gramowy ziemniak (po obraniu)
100g marchwi (po obarniu)
50g korzenia pietruszki (po obraniu)
3 ziarenka pieprzu
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3 surowe jajka
opcjonalnie: pasta z chilli
lub papryczka





Soczewicę umieścić w misce, zalać wrzątkiem tak, by pokrywał ją 1 centymetr ponad powierzchnię i zostawić na 1 godzinę.

Po tym czasie wodę odlać do miejsca, gdzie zaczyna się soczewica, umieścić ją w garnuszku, dodać resztę warzyw, pokrojonych w drobną kostkę, dodać również pieprz, ziele angielskie, koncentrat i sól, gotować na małym ogniu, często mieszając do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać – około 40 minut.

Po tym czasie masę odstawić do ostudzenia, a gdy wystygnie zmiksować blenderem – do zimnej masy dodać roztrzepane jajka, doprawić solą i pieprzem do smaku, masę dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić do nagrzanego keksówkę i piec 1 godzinę. Po tym czasie pasztet wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.

 

THERMOMIX

Soczewicę umieścić w misce, zalać wrzątkiem tak, by pokrywał ją 1 centymetr ponad powierzchnię i zostawić na 1 godzinę.

Po tym czasie wodę odlać do miejsca, gdzie zaczyna się soczewica, umieścić ją (soczewicę) w naczyniu miksującym, dodać resztę warzyw, pokrojonych w drobną kostkę, dodać również pieprz, ziele angielskie, koncentrat i sól,, zamknąć naczynie, nałożyć koszyczek na pokrywkę gotować – czas 25min., obr. 2, temp. 100 st.

Po tym czasie otworzyć naczynie miksujące i pozwolić masie całkowicie wystygnąć – można ją co jakiś czas zamieszać kopystką.

Po tym czasie wbić jajka i całość zmiksować – czas 1 min., zwiększając stopniowo obroty od 1 do 6. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić do nagrzanego keksówkę i piec 1 godzinę. Po tym czasie pasztet wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pasztet z soczewicy