Pavlova

No tak, stało się! W końcu udało mi się zrobić idealną bezę, która bez problemu odeszła od papieru, które świetnie się upiekła i wysuszyła :) Ta Pavlova to moja kombinacja, położyłam na nią - oprócz bitej śmietany - maliny, jagody (mrożone) i poziomki. Kwasny smak malin idealnie kontrastuje ze słodką bezą.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
200
Czas całkowity (min):
220


Beza:
160g białek (5 sztuk)
200-220 g cukru kryształu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina

Ponadto:
200g śmietanki kremówki 30%
dowolne owoce na wierzch





Nastawić piekarnik na 130 stopni.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papierze odrysować koło od tortownicy o śr. 22 centymetry i odwrócić papier do góry nogami (by ołówek nie odbił się na bezie).

Z białek ubić sztywną pianę (tak, by „łyżka stała”), a kiedy już taka będzie stopniowo (po około 2 łyżki) wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodamy cały cukier masa ma być klejąca, lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet i chwilę podmiksować.

Bezę rozsmarować w obrębie odrysowanego koła, tworząc boki nieco wyższe, wstawić blachę do piekarnika i piec 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę godzinę do trzech.

Wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć ją z papieru do pieczenia na paterę lub duży talerz – w razie potrzeby pomóc sobie drewniana łopatką.

Ze śmietanki z dodatkiem ubić pianę i rozłożyć ją na bezie, zostawiając odstęp od brzegów.

Na bedę rozłożyć osuszone owoce. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pavlova
  • Pavlova