Pęczotto z cukinią i boczkiem
200g suchej kaszy jęczmiennej pęczak - przepłukanej pod zimną wodą
150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 biała cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanego koperku
250g świeżej cukinii ze skórką (wydrążonej z ziarenek), pokrojonej w kostkę
1 litr bulionu
pieprz do smaku
W głębokim garnku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić, włożyć boczek i chwilę razem smażyć, po czym wsypać kaszę i smażyć, aż cała pokryje się tłuszczem. Wlać chochelkę bulionu i gotować, często mieszając, aż porcja bulionu wyparuje, wtedy też wlać kolejną porcję, a po wlaniu czwartek chochelki dodać cukinię, zamieszać i powtarzać dolewanie bulionu do momentu, aż się skończy – po wlaniu ostatniej chochelki wsypać posiekany koperek i wcisnąć czosnek przez praskę, zamieszać i odparować bulion.
Pęczotto podawać od razu, na gorąco.
Przepis Doroty znajdziecie na jej blogu Dorota Smakuje.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!