//

Pęczotto z cukinią i boczkiem

Pęczotto z cukinią i boczkiem po raz pierwszy jadłam, kiedy Dorota z "Dorota smakuje" zorganizowała kulinarny pokaz związany z promowaniem zdrowotności kasz różnego rodzaju. To pęczotto tak mi zasmakowało, że chwilę potem stało się hitem w naszym domu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


200g suchej kaszy jęczmiennej pęczak - przepłukanej pod zimną wodą
150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 biała cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanego koperku
250g świeżej cukinii ze skórką (wydrążonej z ziarenek), pokrojonej w kostkę
1 litr bulionu
pieprz do smaku





W głębokim garnku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić, włożyć boczek i chwilę razem smażyć, po czym wsypać kaszę i smażyć, aż cała pokryje się tłuszczem. Wlać chochelkę bulionu i gotować, często mieszając, aż porcja bulionu wyparuje, wtedy też wlać kolejną porcję, a po wlaniu czwartek chochelki dodać cukinię, zamieszać i powtarzać dolewanie bulionu do momentu, aż się skończy – po wlaniu ostatniej chochelki wsypać posiekany koperek i wcisnąć czosnek przez praskę, zamieszać i odparować bulion.

Pęczotto podawać od razu, na gorąco.

Przepis Doroty znajdziecie na jej blogu Dorota Smakuje.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pęczotto z cukinią i boczkiem