Pesto rosso



1 dojrzały, obrany ze skórki pomidor, oczyszczony z miąższu
słoiczek suszonych pomidorów (250g z zalewą)
1 ząbek czosnku
25g migdałów
25g orzechów włoskich
sól
czubata łyżeczka suszonej bazylii
100g tartego parmezanu
1 ostra papryczka chilli bez pestek

Pokrojonego pomidora i suszone pomidory wraz z zalewa umieścić w mikserze, dodać ząbek czosnku i orzechy, więcej orzechów to nawet lepiej, wrzucić starty parmezan, chilli i bazylię, dodać pół łyżeczki soli.
Wszystko razem zmiksować tak długo, aż zrobi się gęsta masa, ale o konsystencji grudkowatej (żeby było czuć, że są orzechy).
Jeżeli słoiczki nie będą długo stały, to można je tylko zalać olejem i wstawić do lodówki – w innym wypadku polecam zapasteryzować.
Przepis zmodyfikowany od Olgi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!