Pieczarki marynowane

Już od bardzo dawna przymierzałam się, by zrobić pieczarki marynowane, albo brakowało mi słoiczków, albo po prostu nie było w sklepie małych pieczarek - a najlepsze są te najdrobniejsze, które się jeszcze nie otworzyły. W końcu udało mi się takie dostać, słoiczki też, dokupiłam potrzebne przyprawy, a Ukochanego wysłałam jeszcze po ocet i zabrałam się do pracy. Cóż mogę powiedzieć? Może i jest to troszkę pracy (naprawdę kilkanaście minut), a przynajmniej wiemy, co w naszym słoiczku się znajduje, pieczarki wyszły przepyszne, chętnie dodam je do sosu tatarskiego, czy chociażby zjem je prosto ze słoiczka! Podobnie również robimy grzybki (leśne) marynowane.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
11 słoików x 350ml
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
100


Przygotowanie pieczarek:
3,5 kilo pieczarek jednakowej wielkości (byle jak najdrobniejszych)

Na kąpiel wodną dla pieczarek (na każdą partię)
2 litry wody
1 łyżka soli
2 łyżki octu

Zalewa:
1600 ml gorącej wody
600ml octu
4 czubate łyżeczki drobnej soli
4 czubate łyżeczki białego cukru

Do każdego słoika (350ml):
1/2 łyżeczki białej gorczycy
2 małe plasterki marchewki
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
1 mała cebulka (u mnie szalotki) lub kawałek zwykłej, białej cebuli
kawałek listka laurowego





Pieczarki dokładnie umyć, a gdyby ogonki były nieładne, to obciąć nożem te części, włożyć pieczarki do garnka (taką ilość polecam gotować partiami), zalać wrzątkiem (np. z czajnika), dodać sól i ocet i gotować 5 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić pieczarki na durszlaku.

Do każdego słoiczka włożyć gorczycę, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, cebulkę, nakładać pieczarki i przełożyć je marchewką, zostawić około 1 cm odstępu od brzegu słoiczka.

W garnku zagotowac zalewę i gorącą zalewać pieczarki tak, by były nią przykryte (zostawić ok. 0,7 mm przestrzeni od brzegu słoika). Słoiki zakręcać (nie dokręcać) pasteryzować w garnku 20 minut od momentu zagotowania wody. Wygotowane słoiki wyjąć z garnka, mocno podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pieczarki marynowane
  • Pieczarki marynowane