Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Pieczarki marynowane

Już od bardzo dawna przymierzałam się, by zrobić pieczarki marynowane, albo brakowało mi słoiczków, albo po prostu nie było w sklepie małych pieczarek - a najlepsze są te najdrobniejsze, które się jeszcze nie otworzyły. W końcu udało mi się takie dostać, słoiczki też, dokupiłam potrzebne przyprawy, a Ukochanego wysłałam jeszcze po ocet i zabrałam się do pracy. Cóż mogę powiedzieć? Może i jest to troszkę pracy (naprawdę kilkanaście minut), a przynajmniej wiemy, co w naszym słoiczku się znajduje, pieczarki wyszły przepyszne, chętnie dodam je do sosu tatarskiego, czy chociażby zjem je prosto ze słoiczka! Podobnie również robimy grzybki (leśne) marynowane.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
11 słoików x 350ml
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
100


Przygotowanie pieczarek:
3,5 kilo pieczarek jednakowej wielkości (byle jak najdrobniejszych)

Na kąpiel wodną dla pieczarek (na każdą partię)
2 litry wody
1 łyżka soli
2 łyżki octu

Zalewa:
1600 ml gorącej wody
600ml octu
4 czubate łyżeczki drobnej soli
4 czubate łyżeczki białego cukru

Do każdego słoika (350ml):
1/2 łyżeczki białej gorczycy
2 małe plasterki marchewki
1 ziarenko ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
1 mała cebulka (u mnie szalotki) lub kawałek zwykłej, białej cebuli
kawałek listka laurowego





Pieczarki dokładnie umyć, a gdyby ogonki były nieładne, to obciąć nożem te części, włożyć pieczarki do garnka (taką ilość polecam gotować partiami), zalać wrzątkiem (np. z czajnika), dodać sól i ocet i gotować 5 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić pieczarki na durszlaku.

Do każdego słoiczka włożyć gorczycę, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, cebulkę, nakładać pieczarki i przełożyć je marchewką, zostawić około 1 cm odstępu od brzegu słoiczka.

W garnku zagotowac zalewę i gorącą zalewać pieczarki tak, by były nią przykryte (zostawić ok. 0,7 mm przestrzeni od brzegu słoika). Słoiki zakręcać (nie dokręcać) pasteryzować w garnku 20 minut od momentu zagotowania wody. Wygotowane słoiki wyjąć z garnka, mocno podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pieczarki marynowane
  • Pieczarki marynowane