Pieczone golonki z indyka

Te golonki to mój pomysł na przygotowanie mięska, które dostałam od mamuśki. Zazdroszczę, bo moi rodzice mają dostęp do zdrowych, indyków i kurczaków w każdej chwili - wystarczy jeden telefon. Na szczęście często dzielą się z nami tymi dobrościami, a ja przygotowuję je po swojemu :) goloneczki wyszły przepyszne, soczyste i co najlepsze - z chrupiącą skórką, którą nacięłam, by mięsko mogło się równo upiec... niebo w gębie :) Golonki podałam ze smaczną, uniwersalną sałatką z warzyw i oliwy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55 + leżakowanie


2 golonki z indyka
pół główki czosnku
2 łyżki soli (rozpuszczone w odrobinie wrzątku)
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
500ml jasnego piwa
4 łyżki oleju
1 cebula





Golonki umyć, osuszyć i naciąć z obydwu stron w dowolny sposób, niezbyt głęboko, umieścić je w głębokim, zamykanym pojemniku.

Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego zmiażdżyć, np. nożem, wrzucić do golonek, ząbki czosnku również zgnieść, bez obierania i wrzucić do golonek.

Wlać sól rozpuszczoną we wrzątku i całość zalać piwem, zamieszać, zamknąć pojemnik i wstawić całość do lodówki na całą noc.

Następnego dnia przygotować dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, zawiązać go z jednej strony i włożyć wyjęte z zalewy golonki, wyjąć z zalewy również czosnek i przyprawy i dodać do golonek, dodać też olej. Cebulę umyć i porkoić na ćwiartki, włożyć do golonek, zawiązać rękaw z drugiej strony i włożyć całość do żaroodpornego, otwartego naczynia.

Wstawić jedzonko do piekarnika na środkowy lub niższy poziom, nastawić temperaturę na 190 stopni i piec 40 minut, po tym czasie rozciąć rękaw, odkrywając golonki i piec jeszcze około 20 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pieczone golonki z indyka
  • Pieczone golonki z indyka