Pieczone golonki z indyka

Te golonki to mój pomysł na przygotowanie mięska, które dostałam od mamuśki. Zazdroszczę, bo moi rodzice mają dostęp do zdrowych, indyków i kurczaków w każdej chwili - wystarczy jeden telefon. Na szczęście często dzielą się z nami tymi dobrościami, a ja przygotowuję je po swojemu :) goloneczki wyszły przepyszne, soczyste i co najlepsze - z chrupiącą skórką, którą nacięłam, by mięsko mogło się równo upiec... niebo w gębie :) Golonki podałam ze smaczną, uniwersalną sałatką z warzyw i oliwy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55 + leżakowanie


2 golonki z indyka
pół główki czosnku
2 łyżki soli (rozpuszczone w odrobinie wrzątku)
kilka ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
500ml jasnego piwa
4 łyżki oleju
1 cebula





Golonki umyć, osuszyć i naciąć z obydwu stron w dowolny sposób, niezbyt głęboko, umieścić je w głębokim, zamykanym pojemniku.

Ziarenka pieprzu i ziela angielskiego zmiażdżyć, np. nożem, wrzucić do golonek, ząbki czosnku również zgnieść, bez obierania i wrzucić do golonek.

Wlać sól rozpuszczoną we wrzątku i całość zalać piwem, zamieszać, zamknąć pojemnik i wstawić całość do lodówki na całą noc.

Następnego dnia przygotować dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, zawiązać go z jednej strony i włożyć wyjęte z zalewy golonki, wyjąć z zalewy również czosnek i przyprawy i dodać do golonek, dodać też olej. Cebulę umyć i porkoić na ćwiartki, włożyć do golonek, zawiązać rękaw z drugiej strony i włożyć całość do żaroodpornego, otwartego naczynia.

Wstawić jedzonko do piekarnika na środkowy lub niższy poziom, nastawić temperaturę na 190 stopni i piec 40 minut, po tym czasie rozciąć rękaw, odkrywając golonki i piec jeszcze około 20 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pieczone golonki z indyka
  • Pieczone golonki z indyka
  • agczu

    a wymienione w składnikach 4 łyżki oleju kiedy się dodaje?

    • Faktu, uciekło mi, olej dodaje się do golonek kiedy wkładamy je do rękawa do pieczenia.

  • Aga

    Przepis wypróbowałam. Naprawdę wart jest polecenia, golonki wyszły nadpodziw dobre, soczyste, aromatyczne. Dałam tylko mniej soli, 3 łyżki na 4 golonki i uważam, że w zupełności wystarczy.

    • Bardzo się cieszę :) golonki z indyka trudno kupić, ale jak już je mamy, to warto upiec je właśnie w taki sposób, są pyszne :)

      • nenek

        potwierdzam, poluje i jak tylko uda mi sie na nie trafić cała rodzinka je wcina. Polecam.

  • Beata G

    Witam, właśnie robię golonki i niestety mija czas pieczenia a golonki nadal nie są miękkie :(. Wszystko zrobiłam wg przepisu.

    • Gotowość mięsa można sprawdzić w inny, bardzo praktyczny sposób. Wystarczy wbić nóż do środka, wyjąć go, a następnie nacisnąć mięso z wierzchu – jeśli płyn, który z mięsa wypływa jest czysty, przezroczysty, to znaczy, że mięso jest gotowe do podania, jeśli zaś jest zabarwiony krwią, ciemnoróżowy, znaczy to, że trzeba mięsko jeszcze trochę podpiec.

      • Beata G

        Ale napisała Pani że mięso ma być miękkie. Wbijałam widelec i płyn był czysty bez krwi a mięso twarde. Dodam iż miałam małe golonki z indyka więc mięso powinno się szybko zrobić a niestety po czasie podanym w przepisie mięso było twarde :(

        • Czytam przepis i czytam i nie widzę, gdzie napisałam, że mięso ma być miękkie… :(
          Korzystając z jakiegokolwiek przepisu warto wziąć poprawki na własne warunki – np. moc piekarnika, właśnie wielkość mięsa, niektóre rzeczy trzeba nawet mimo dobrych przepisów, robić na wyczucie. Po popularności odsłon tego przepisu a ilości komentarzy do niego, mogę domyślać się, że większość osób nie ma problemu z jego wykonaniem.
          Mam nadzieję jednak, że mięso było smaczne.

  • bambero

    Dwie duże golonki już leżakują w marynacie w lodówce :) Jutro dam znać jak wyszło!!! :P Pozdrawiam

    • I jak? Wyszły czy nie wyszły? :)

  • Pit

    Golonki z indyka według przepisu Domi palce lizać!!! Przepis zrozumiały bardzo łatwy do przyrządzenia a i smak wyśmienity – polecam każdemu

    • Bardzo się cieszę :) też niedługo będę robić, mięsko z indyka robi się coraz popularniejsze, co mnie niezmiernie zadowala.