Pieprzny, pieczony kurczak

Kurczak, kurczak, kurczak... no cóż, to chyba najbardziej elastyczne mięso, bo można przygotować je na setki, a może nawet tysiące sposobów. Pewnie dlatego jest lubiany przez tyle osób, jego delikatna struktura chłonie każdą przyprawę jak gąbka, dlatego zawsze świetnie smakuje. Tę potrawę robiłam dawno temu i czekała, aż ją opublikuję, ale mimo długiego czasu między przygotowaniem a publikacją, bardzo polecam Wam tak przygotowanego kurczaczka, na pewno Wam zasmakuje :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55


4-6 podudzi kurczaka
olej
1 duża marchew, obrana i pokrojona w paski
3 młode, ugotowane ziemniaki, pokrojone w ósemki (robiłam z surowych i się nie upiekły!)

Przyprawa "Swiss Steak Seasoning":
2 łyżki mąki
2 łyżki suszonej cebuli w proszku
1 łyżka suszonego, mielonego czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka słodkiej papryki





Składniki przyprawy wymieszać ze sobą bardzo dokładnie – można ją przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć olejem i obtoczyć w przyprawie, poukładać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, pomiędzy kawałkami mięsa ułożyć ziemniaki i marchewkę, naczynie przykryć, a rękaw zawiązać.

Wstawić kurczaka do piekarnika i piec 40 minut, podawać od razu.

 

Przepis na przyprawę pochodzi ze strony food.com, robiąc kurczaka inspirowałam się przepisem ze strony Food Family&Finds.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pieprzny, pieczony kurczak
  • Pieprzny, pieczony kurczak