Pieprzny, pieczony kurczak
4-6 podudzi kurczaka
olej
1 duża marchew, obrana i pokrojona w paski
3 młode, ugotowane ziemniaki, pokrojone w ósemki (robiłam z surowych i się nie upiekły!)
Przyprawa "Swiss Steak Seasoning":
2 łyżki mąki
2 łyżki suszonej cebuli w proszku
1 łyżka suszonego, mielonego czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Składniki przyprawy wymieszać ze sobą bardzo dokładnie – można ją przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć olejem i obtoczyć w przyprawie, poukładać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, pomiędzy kawałkami mięsa ułożyć ziemniaki i marchewkę, naczynie przykryć, a rękaw zawiązać.
Wstawić kurczaka do piekarnika i piec 40 minut, podawać od razu.
Przepis na przyprawę pochodzi ze strony food.com, robiąc kurczaka inspirowałam się przepisem ze strony Food Family&Finds.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!