Pierniczki z nadzieniem

Miękkie pierniczki z nadzieniem to zdecydowanie mój ulubiony wypiek spośród korzennych słodkości. Wcześniej zawsze kupowałam je w sklepie lub (mieszkając w Toruniu), na wagę, ale tak mnie na nie naszło przed Świętami, że stwierdziłam, że muszę je w końcu upiec. Moje poszukiwania zaczęły się i ostatecznie skończyły się na blogu Wedelki. Pierniczki wyszły bajeczne - mięciutkie, aromatyczne, i... w dużej ilości! Mimo, że zrobiłam tylko połowę porcji :) Pierniczki można nadziać powidłami śliwkowymi, konfiturą z róży - ja tak zrobiłam, albo dżemem morelowym, można je też polukrować, póki są ciepłe lub pokryć roztopioną, gorzką czekoladą. Należy je przechowywać w szczelnie zamykanej puszce.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 50 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Pierniczki:
200g naturalnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika (miałam domową)
125g masła (82% tł.)
500g mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
100g kwaśnej śmietany (100 ml)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 białka z małych jaj
1/2 szklanki cukru (ok. 110g)
4 żółtka
do nadziewania: konfitura różana, powidła śliwkowe, dżem morelowy, dżem truskawkowy

Ponadto:
200g gorzkiej lub mlecznej czekolady
lub
200g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka i 2 kropelki soku z cytryny





Miód zagrzać w rondelku, dodać przyprawę korzenną, zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone w kostkę i mieszać drewnianą łyżką, aż się rozpuści, przestudzić, aż masa będzie letnia. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo wsypywać cukier, dodać żółtka po jednym, wymieszać. Masę jajeczną przełożyć do miski z mąką, mieszając drewnianą łyżką, wlewać mieszankę miodowo-maślaną, a następnie śmietanę z sodą, wymieszać aż masa będzie jednolita – na pewno będzie się kleić i będzie miękka.

Przełożyć masę do szklanej miski, szczelnie zakryć folią i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki) na co najmniej 24 godziny.

Następnego dnia ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść – jeśli będzie się mocno kleiło, można podsypać niewielką ilością mąki, ale należy uważać z jej ilością, ciasto musi być lekko klejące, aby dobrze zaklejało się z nadzieniem. Podzielić ciasto na części, wałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując mąką, na jednej połowie placka zaznaczyć sobie foremką kształty, na ich środek nakładać 1/3 łyżeczki nadzienia, przykryć wolną połową ciasta i lekko docisnąć ciasto wokół nadzienia, wyciąć foremką kształty.

Nastawić piekarnik na 175°C góra/dół, blachy wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nich pierniczki w odstępach 2 cm, piec 7-10 minut, aż zaczną się rumienić, upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić i maczać w niej wierzch pierniczków lub smarować pędzelkiem, odkładać z powrotem na kratkę. Można też utrzeć lukier i pokryć nim pierniczki gorące od razu po wyjęciu z piekarnika (wtedy lukier będzie szklisty i chrupiący).

Przepis Wedelki możecie zobaczyć na jej blogu Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki (wcześniej na Słodka Magia od Kuchni).

miękkie pierniczki1

Przepis na domową przyprawę korzenną:
domowa przyprawa do piernika4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierniczki z nadzieniem
  • Pierniczki z nadzieniem