Pierogi leniwe

Przyznam się, że czasami mam ochotę na coś prostego i szybkiego, takie właśnie są te pierożki. Co prawda jest on z jednej z moich ulubionych książek - "Kuchnia Polska " wyd. Reader's Digest

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
25


500 g twarogu przeciśniętego przez praskę
2 łyżki stopionego masła
3 jajka
150 g mąki
masło, cukier i tarta bułka do polania
sól





Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze stopionym masłem, dodać szczyptę soli, twaróg, mąkę i dobrze wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i zagnieśc ciasto. Ciasto wyłożyc na oprószony mąką blat, w garnku zagotować osoloną wodę.

Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek grubszy od kciuka i lekko spłaszczyć nożem, po czym pokroić ukośnie na kluseczki.

Wkładać od gotującej się wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Kluseczki podawać z bułką tartą uprażoną w masełku z odrobiną cukru.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi leniwe
  • Pierogi leniwe
  • Krystyna Głowińska

    Bardzo apetyczne. Jutro będę robić. Mniam.