Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to klasyka gatunku. Nie skłamię, jeśli powiem, że to moje ulubione pierogi, choć znam takich, co ruskich nie lubią wcale - tych osób nie rozumiem, ale to ich strata :) Pierogi ruskie są po prostu genialne!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 40 sztuk
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
140


Ciasto:
300g mąki pszennej
1 żółtko
50g miękkiego masła
szczypta soli
140ml wrzącej wody

Farsz:
275g twarogu
350g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (bez łupinek)
1 biała cebula
olej, sól, pieprz





Farsz: Cebulę umyć, obrać i posiekać w drobną kosteczkę, usmażyć na rumiano na oleju i odsączyć z tłuszczu. Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę raz, dodać cebulę, wymieszać i doprawić do smaku dolą i pieprzem – farsz musi być porządnie dopieprzony i dobrze dosolony. Farsz dobrze wyrobić.

Ciasto: Do mąki dodać masło, żółtko, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury. Ciasto owinąć folią i zostawić na 15 minut.

Z ciasta pobierać niewielkie porcje, każdą rozwałkować na cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki, podczas lepienia, pozostałe ciasto trzymać w folii. Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką. W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać po kilka pierogów i gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową – od razu na talerze – lub, jeśli będziemy je chłodzić lub mrozić – do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedzić i pokryć olejem.

Podawać ze śmietaną lub okrasą z boczku i cebulki.

pierogi ruskie4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi ruskie
  • Pierogi ruskie
  • Joanna

    Dzisiaj będą na obiad :)

  • Oktawia

    farsz robilam swoj, ale ciasto od Ciebie, pyszne, delikatne… po prostu genialne :) POLECAM!