Pierogi z dynią i białym serem

Kiedy tylko pomyślałam o wielgaśnej dyni, która wyrosła w naszym ogródku, od razu wpadłam na pomysł zrobienia takich pierogów. Jako, że ostatnio koziego sera i mleka w moim domu nie brakuje, a ser posmakował mi szczególnie, natomiast trwam ostatnio w nieprzerwanej miłości do dyni, postanowiłam stworzyć to cudo. Nie pogrzeszę skromnością, kiedy szczerze się przyznam, że pierogi wyszły GENIALNE! Domi uznała się za mistrza :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
40-50 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
90


Na farsz:
600g obranej, oczyszczonej dyni
300g koziega sera (lub twarogu krowiego)
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Na ciasto:
600g mąki pszennej
1 żółtko
ponad szklanka ciepłej wody
szczypta soli
100g miękkiego masła





Dynię pokroić w kawałki i ugotować do miękkości, odsączyć na durszlaku, a kiedy troszkę przestygnie, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem.

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do niego masę dyniową i dokładnie wymieszać, odstawić, żeby masa całkowicie ostygła.

Z podanych składników wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, zawinąć je na około 10 minut z folię i odstawić, będzie się łatwiej rozwałkowywać.

Ciasto rozwałkowywać na cieniutkie placki (około 2mm). łatwiej jest zrobić tak, by na brzeg ciasta nakładać farsz, zakładać brzeg ciasta i wycinac pierogi szklanką lub specjalnym wycinakiem.

Pierogi układać na posypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem. Kiedy woda się zagotuje, delikatnie wkładać po kilka pierogów, zamieszać. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotowac jeszcze około 4 minut.

Ugotowane pierogi wyjmowac łyżką cedzakową do miski z zimną wodą. Podawa od razu, można ze śmietaną kwaśną lub bitą.

Jeżeli ktoś chce pierogi przechowywać, należy po wyjęciu z miski z wodą przekładać je do dużej miski, lekko przelać olejem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, żeby się nie sklejały.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z dynią i białym serem
  • kaszyman

    Uwielbiam te pierogi. Są rewelacyjne! No i moje dziecko z chęcią zajada… :)

    • Bardzo się cieszę :) ja ostatnio robiłam wersję wytrawną – czeka na opublikowanie, też wyszły świetne.