Pierogi z jagodami

Jest sezon na jagody, są i pierogi. Prawdę mówiąc przepis chciałam wstawić już rok temu, ale niestety zdjęcie było okropne :) W tym roku na szczęście udało mi się zrobić nieco lepsze, bardziej apetyczne zdjęcie i mogę się z Wami podzielić przepisem, dość prostym, ale efekt jest zniewalający! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
30-40 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
80


Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
1 żółtko
+/- 125ml gorącej wody (prosto z czajnika)
szczypta soli
50g miękkiego masła (82% tł.)

Nadzienie:
400g jagód
2 łyżki cukru domowego z wanilią (może być zwykły, byle NIE wanilinowy)

Dodatkowo:
kwaśna śmietana





Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłozyć ciasto na blat i przykryć miską.

Ciasto dzielić na części i wałkować niechude placki, wycinać kółka i kółka rozwałkowywać tak, by były dość cienkie.

Jagody wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.

W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować tak 4 minuty od momentu włożenia do garnka. Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą lub (jeśli nie będą przechowywane w lodówce) bezpośrednio na talerze.

Z pozostałych jagód z farszu można zrobić sos, miksując je ze śmietaną.

Pierogi przed włożeniem do pojemnika i do lodówki warto jest wymieszać z niewielka ilością oleju, by faktycznie się nie posklejały.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z jagodami
  • Pierogi z jagodami
  • Pierogi z jagodami