Pierogi z kaszanką

Uwielbiam każde pierogi, pewnie ze względu na ciasto, które mogłabym jeść nawet bez farszu :) Ale sekret dobrego ciasta pierogowego, to tylko połowa sukcesu dobrego obiadu pierogowego. Farsz jest bardzo ważny, sposób w jaki go skomponujemy i doprawimy na pewno przesądzi o tym, czy pierogi będą smaczne. Farsz z kaszanki jest u mnie jak farsz do ruskich pierogów - musi być bardzo dobrze doprawiony czarnym, świeżo mielonym pieprzem i delikatnie zarumienioną cebulką. Pycha :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 35-40 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
300g mąki pszennej
50g miękkiego masła
1 żółtko
130ml wrzącej wody
szczypta soli

Nadzienie:
500g ulubionej kaszanki (ja najbardziej lubię z kaszą jęczmienną)
2 łyżki oleju
1 duża, biała cebula lub 2 średnie
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Opcjonalnie do podania:
wędzony boczek pokrojony w kostkę i podsmażony z cebulką





Kaszanki pozbawić osłonek, rozgnieść widelcem lub pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i zarumienić, a następnie dodać kaszankę i smażyć, aż dobrze się podgrzeje, wymiesza z cebulką i będzie miała niezbyt zwartą konsystencję. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym majerankiem, ostudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka i sól, mieszając łyżką drewnianą wlewać wodę, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka, owinąć ściereczką i odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło.

Ciasto w Thermomixie lub robocie kuchennym:
Wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić w pojemniku, zamknąć i zacząć zarabiać ciasto, po czym przez otwór w pokrywie wlewać stopniowo wrzącą wodę, wyrabiać do połączenia składników – w Themomixie na obrotach Interwał ok. 1-2 minuty. Dalej postępować jak powyżej.

Ciasto wałkować cienko (ok. 1-2 mm), wykrajać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wkładać pierogi na wrzącą, osoloną (jak na makaron) wodę i gotować 4 minut od momentu włożenia, wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze* i podawać z okrasą z przesmażonego z cebulką boczku.

*Jeżeli chcemy pierogi podsmażyć na oleju, należy po wyjęciu z wody dokładnie je osuszyć, a dopiero potem smażyć.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z kaszanką
  • Pierogi z kaszanką
  • Pierogi z kaszanką