//

Pierogi z łososiem i szpinakiem

Mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, to fantastyczna oprawa dla pysznego, łososiowo-szpinakowego farszu. Te pierogi robiłam już dawno temu, długo czekały na publikację, z tych samych względów, co ostatnio prezentowany przepis na wytrawne ptysie, ale co zrobić, życie pisze różne scenariusze :) Teraz, odkąd znów mieszkam blisko morza, mogę pozwolić sobie na to, by mieć świeżutkiego, surowego (lub wędzonego) łososia i wymyślać różne wariacje z nim w roli głównej - a kolejny łososiowy przepis już niedługo :) Mam nadzieję, że te pierogi Wam posmakują, a ciasto sprawi, że będziecie chcieli tylko takie lepić!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 30 sztuk
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
140


Farsz:
250g świeżych liści szpinaku
1 duża, biała cebula
4 ząbki czosnku
300g surowego łososia (bez skóry i ości)
sól
świeżo mielony pieprz
5 łyżek masła

Ciasto:
300g mąki pszennej poznańskiej
70g miękkiego masła
130ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli

Okrasa:
50g masła
2 ząbki czosnku
dwie łyżki posiekanego koperku
szczypta soli





Farsz:
Łososia bardzo drobno posiekać, odłożyć. Szpinak dobrze wypłukać, osuszyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i smażyć, aż zrobi się szklista, dodać posiekany czosnek i dusić razem ok. 1 minuty. Na patelnię włożyć szpinak i smażyć, mieszając, aż zmięknie i straci na objętości, wtedy też włożyć posiekanego wcześniej łososia i smażyć razem, aż cały płyn z patelni odparuje (ok. 4 minut), doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ciasto:
Do robota kuchennego wsypać odważoną mąkę, dodać masło i sól, włączyć zagniatanie i stopniowo wlewać wodę, mieszać, aż ciasto się połączy i zbije. Wyjąć gorące ciasto z robota, uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, nakryć miską i odłożyć na ok. 15 minut, by ciasto „odpoczęło”.

Całość:
Z ciasta pobierać porcje, wałkować na cienki placek, wykrawać kółka szklanką i nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi, odkładać na tacę oprószoną mąką. W garnku zagotować dużą ilość wody z solą (1 łyżeczka soli na 1 litr wody) i wkładać pierogi partiami – gotować 4 minuty od momentu włożenia do garnka.

Okrasa:
Na patelnię włożyć masło i roztopić, dodać szczyptę soli i posiekany koperek, na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, całość razem chwilę dusić i polać gotowym masłem, pierogi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z łososiem i szpinakiem
  • Pierogi z łososiem i szpinakiem