Pierogi z oscypkiem i kaszą gryczaną

Pokłady oscypków, jakie rodzice zawsze przywożą nam z pobytu w Tartach, zobowiązują do przygotowania z nich czegoś pysznego, bez ograniczania się do smażenia sera w panierce. Te pierogi długo rodziły się w mojej głowie - no bo trzeba było połączyć oscypka z czymś, co go nie zakłóci, ale też nie da się oscypkowi stłamsić - a prażona kasza gryczana okazała się do tej roli wprost idealna. Następnym razem spróbuję zastąpić kaszę ziemniakami :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 45 pierogów
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Farsz:
100g prażonej kaszy gryczanej (1 torebka)
150g wędzonego oscypka
1 biała cebula
125g boczku wędzonego
2 łyżki smalcu
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Ciasto:
300g mąki pszennej
szczypta soli
50g masła
1 żółtko
140ml gorącej wody

do podania: konfitura z żurawiny lub aronii (z gruszką i jabłkiem)





Najpierw farsz: Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie na sypko – 15 minut od momentu włożenia do gotującej wody. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, przykryć, zawinąć w ściereczkę i w kołdrę i pozwolić jej odpocząć 1-2 godziny.

Cebulkę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę i zarumienić razem na patelni, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Oscypek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulką i boczkiem i kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Do mąki dodać masło, żółtko, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury. Ciasto owinąć folią i zostawić na 15 minut.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki, podczas lepienia, pozostałe ciasto trzymać w folii. Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką. W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać po kilka pierogów i gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową- od razu na talerze – lub, jeśli będziemy je chłodzić lub mrozić – do miski z lodowatą wodą, a następnie odcedzić i pokryć olejem.

Pierogi podawać z żurawiną – odgrzewając, można je podsmażyć na oleju na rumiany kolor.

pierogi z oscypkiem i kaszą gryczaną6

Moje uwagi:
1. Kasza nie musi odpoczywać, ale w naszym domu zawsze się tak robi i kasza smakuje wtedy wspaniale.
2. W wersji wegetariańskiej zamieniamy smalec na olej i eliminujemy boczek.

 

Przepis na żurawinę i aronię znajdziesz na blogu:
żurawina z gruszką2 aronia do serów i mięs4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z oscypkiem i kaszą gryczaną
  • Pierogi z oscypkiem i kaszą gryczaną
  • Pierogi z oscypkiem i kaszą gryczaną
  • Pierogi z oscypkiem i kaszą gryczaną