Pierogi z serem



Ciasto:
300g mąki pszennej
70g miękkiego masła
szczypta soli
130ml gorącej wody (dopiero co zagotowanej)
Farsz:
400g trzykrotnie mielonego twarogu
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko

Do mąki dodać masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury.
Jajko sparzyć i wymieszać dokładnie z twarogiem i cukrem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki (ja wałkuję ciasto grubo, wycinam kółka i wtedy rozwałkowuję kółka na cieniutkie placki). Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką.
W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać po kilka pierogów i gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową do zimnej wody, a następnie przekładać na talerz.
Mój ulubiony sposób podania: na patelni rozgrzać 50g masła, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę cukru, wsypać pół garści rodzynek, włożyć pierogi i obsmażyć pierogi na złoto.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!