Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Pierogi z serem

Pyszny, delikatny, serowy farsz otulony miękkim, rozpływającym się w ustach farszem - idealny niedzielny obiad! Przyznaję, że poniosła mnie fantazja i po zrobieniu zdjęć podsmażyłam pierogi na maśle, z rodzynkami i cynamonem i podałam posypane posiekanymi orzechami włoskimi i skropione sosem balsamicznym :) cóż, odbiegłam trochę od klasyki, ale pierogi te są wyborne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
25 sztuk
Czas przygotowania (min):
70
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
80


Ciasto:
300g mąki pszennej
70g miękkiego masła
szczypta soli
130ml gorącej wody (dopiero co zagotowanej)

Farsz:
400g trzykrotnie mielonego twarogu
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko





Do mąki dodać masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię spożywczą na 15 minut – ja ciasto wyrabiam w Thermomixie, dzięki temu dobrze się zaparza, a nie traci temperatury.

Jajko sparzyć i wymieszać dokładnie z twarogiem i cukrem.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz, lepić pierożki (ja wałkuję ciasto grubo, wycinam kółka i wtedy rozwałkowuję kółka na cieniutkie placki). Ulepione pierogi układać na blacie oprószonym mąką.

W garnku zagotować osoloną wodę, wkładać po kilka pierogów i gotować 5 minut, wyjmować łyżką cedzakową do zimnej wody, a następnie przekładać na talerz.

Mój ulubiony sposób podania: na patelni rozgrzać 50g masła, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczkę cukru, wsypać pół garści rodzynek, włożyć pierogi i obsmażyć pierogi na złoto.

Przepis na domowy cukier waniliowy:cukier



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pierogi z serem
  • Pierogi z serem