//

Pikantne skrzydełka chrupiące

...mega chrrrrrupiące!! "Specjalna" panierka sprawiła, że te skrzydełka wyszły o wiele bardziej chrupiące, niż te w panierce z bułki tartej (które również są przepyszne). Starałam się, by były dobrze doprawione, choć żałuję, że nie dodałam jeszcze więcej ostrych przypraw - ale żadne dodatki, ani sosy nie były do tych skrzydełek potrzebne. Oprócz chrupiącej panierki - w środku były bardzo soczyste i to są ich główne zalety. Robiąc te skrzydełka inspirowałam się przepisem Aldi, na skrzydełka w panierce z bułki tartej (ostatnio zamiast bułki były zmiksowane krakersy).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
ok. 80


8 skrzydełek z kurczaka (bez lotek)
1 litr bulionu (można uzyć również wody i domowej kostki rosołowej)
1/2 łyżeczki soli

200g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli

200g płatków kukurydzianych
2 jajka
olej do smażenia





Skrzydełka opłukać, przekroić w połowie dzieląc je na dwie części, włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać sól i gotować 20-25 minut. Ugotowane skrzydełka wyjąć z bulionu i ostudzić.

W misce wymieszać dokładnie mąkę z przyprawami, skrzydełka dokładnie w niej obtoczyć.

W misce roztrzepać jajka. Płatki kukurydziane zmiksować lub pokruszyć. Obtoczone w mące skrzydełka maczać w jajku, a następnie bardzo dokładnie obtaczać w płatkach kukurydzianych, układać obok siebie na desce lub tacy.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść skrzydełka, smażyć z obydwu stron na złoto, zdjemować usmażone skrzydełka na ręcznik papierowy, podawać od razu.

Przepis na domową kostkę rosołową:
domowy koncentrat bulionu2

Pierwszą wersj skrzydełek znajdziecie piniżej:
skrzydełka psotki2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pikantne skrzydełka chrupiące